Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li kako napraviti domaći čaj od šipka? Donosimo recept!

Doznajte kako ubrati plodove divljeg šipka te kako ih pravilno osušiti

profimedia-0580267514 Izvor: Profimedia

Znate ono kad uhvatite neku virozu pa vam mama ili baka kažu - Ma samo skuhaj čaj od šipka, s malo meda i limuna i odmah će ti biti bolje? Naravno da znate, pa to je valjda najčešće izgovorena rečenica u svakoj kući u sezoni prehlada i gripa. Uostalom, nije ta rečenica bez smisla - čaj od šipka zaista pomaže tijekom hladnih mjeseci jer doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidratacije za vrijeme povišene tjelesne temperature.
Uz taj, ima dodatne, brojne učinke na naše zdravlje - antioksidacijski, antimikrobni, protuupalni, antidijabetički i antikancerogeni učinak. Pomaže kod menstrualnih bolova, pri mršavljenju, može smanjiti krvni tlak a pokazao se korisnim i kod proljeva.
Sam šipak bogat je vitaminima C, E kao i vitaminima B skupine.
Čaj možemo raditi od filter vrećica no mi ćemo se danas baviti pravljenjem čaja od sušenog divljeg šipka. To je jednostavan proces koji ne zahtijeva posebno znanje. Plodovi šipka se najčešće suše u pećnici ili dehidratoru. Proces traje par sati, a kada se osuši najbolje ga je upotrijebiti unutar godine dana.

 Izvor: Profimedia

Plod divljeg šipka raste na grmu a upravo u ranu jesen je najslađi. Za čaj su potrebni plodovi koji su ovalnog oblika i narančasto-crvene boje a prije početka procesa sušenja, plodove je potrebno dobro oprati u vodi i osušiti krpom. Valja napomenuti i da sjemenke divljeg šipka nisu jestive pa je potrebno odrezati vrhove svakog ploda, otvoriti ga uzdužno i izvaditi sjemenke. Vađenje sjemenki nužno je ako ste šipak prikupili s grma krumpirove ruže (lat. Rosa rugosa), ali ih možete ostaviti ako je šipak s vrste pasja ruža (lat. Rosa canina). U svakom slučaju potrebno je odrezati krajeve ploda.

Mogu se sušiti na suncu (što, naravno, traje), u dehidratoru te u pećnici. Ako ste odabrali pećnicu, plodove stavite na papir za pečenje i držite u pećnici, na temperaturi od 40°C do 50°C između 3 do 4 sata, odnosno dok se šipak u potpunosti ne osuši. Kada se plodovi ohlade, stavite ih u papirnatu vrećicu i pustite još tjedan dana da se sasvim osuše. Tek onda plodove stavite u procesor hrane i usitpnite ih te dobiveni šipak stavite u teglice i čuvajte na sobnoj temepraturi.
Kad se zaželite pravog, domaćeg čaja od šipka, jednostavno stavite jednu žlicu šipka iz teglice u šalicu, prelijte s vrelom vodom i ostavite pet minuta. Procijedite, začinite po želji i to je to!

Magazin

Royals