Sočni filet lososa omiljen je odabir ljubitelja jela s ribom. Jer losos se lako priprema kako u tavi tako i u pećnici, odlično se slaže s raznim prilozima, a najvažnije je kako je losos, čije je meso karakteristične boje, i jedna od najzdravijih riba. To potvrđuju i brojke – u 100 grama mesa lososa nalazi se oko 200 kalorija te 20 grama bjelančevina. A kako još bolje pripremiti omiljeni ružičasto-narančasti filet? Vrlo jednostavno, korištenjem pripremom glazure od meda. Sama priprema nije zahtjevna a rezultat je i više nego odličan, pa krenimo:
- pod mlazom vode operite filete lososa te ih potom osušite kuhinjskim ručnicima
- pregledajte svaki filet te pincetom uklonite moguće sitne kosti
- filete začinite sa soli, paprom i slatkom paprikom te ostavite nekoliko minuta kako bi se svi okusi proželi
- u tavu za pečenje dodajte maslac i ulje te kad se maslac rastopi dodajte češnjak nasjeckan na ploške
- dodajte soja umak, med i sok limuna, kuhajte kratko kako bi se povezali svi sastojci
- dodajte filete lososa i to tako da strana s kožom bude u dodiru s tavom te pecite oko pet do sedam minuta uz stalno prelijevanje umaka žlicom preko fileta, na srednje jakoj vatri
- pečene filete lososa prebacite na tanjur te poslužite uz dodatak umaka od pečenja te svježe nasjeckanog vlasca uz prilog po želji

profimedia-0340296434
Foto: Profimedia

Savjet više:

Ukoliko pripremate filete bez kože važno je pripaziti na temperaturu i vrijeme pečenja kako se fileti ne bi raspali. Srednje jaka vatra i svega nekoliko minuta pečenja bit će dovoljni za sočne filete. Također, ukoliko volite, dobar je savjet na pečene filete dodati svježe naribanu koricu organskog limuna te malo peršina. Ukoliko pripremate losos u pećnici pecite ga temperaturi od 170 stupnjeva 10 do 15 minuta. Ako niste ljubitelj češnjaka uklonite ga iz umaka prije posluživanja, a ukoliko vam je umak pregust, ljepljiv, podlijte ga s žlicom vode za vrijeme kuhanja.

A za pripremu ukusnog obroka za 4 osobe potrebni sastojci su:
4 fileta lososa
1 čajna žličica mljevene paprike
80 g maslaca
3 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
3 žlice tamnog soja umaka
sok od polovice limuna
sol, papar
malo vlasca