Ako ste jedna od onih osoba koje vole dan započeti s nečim slatkim a opet barem donekle zdravim, onda je ovaj kruh od jabuka sa grožđicama idealno rješenje. Naime, riječ je prilično jednostavnom receptu, s ne previše šećera a koji će vam zadovoljiti onu želju za slatkim koju više manje svi imamo, pogotovo kad vani zahladi i dani postanu kraći. A kad u recept dodamo i tipične jesensko-zimske začine kao što su cimet i muškatni oraščić, našu će kuhinju preplaviti onaj predivan miris jeseni. Uživajte!
Sastojci:
4 velike jabuke (Granny Smith, Honeycrisp ili bilo koja čvrsta, kisela sorta jabuke), oguljene
2 šalice šećera
Pola šalice biljnog ulja
2 velika jaja
2 žličice čistog ekstrakta vanilije
Šalica oraha, nasjeckanih sjeckani pečeni orasi ili orasi, po želji
Šalica grožđica
3 šalice višenamjenskog brašna
1 žlica praška za pecivo
Pola žličice sode bikarbone
1 žličica soli
Žlica cimeta
Pola žličice muškatnog oraščića
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°. Namastite i pobrašnite dvije posude za kruh veličine. Naribajte jabuke, od četiri jabuke trebali biste dobiti četiri šalice.
U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane jabuke i šećer i ostavite 15 minuta dok se šećer ne otopi. Dodajte ulje, jaja, ekstrakt vanilije, orahe i grožđice, i promiješajte da se sjedini.
U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić. Suhe sastojke umiješajte u smjesu od jabuka, samo dok se ne sjedine. Izlijte u pripremljene kalupe za kruh.
Pecite 55 minuta, ili dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite kalupe iz pećnice na rešetku za hlađenje i ostavite da se hladi 10 minuta. Zatim izvadite kruh iz posude na rešetku da se potpuno ohladi prije rezanja i poslužite!