Dunja je voće čiji miris obilježava jesen, posebno onu ranu. Već smo vam predlagali kako od nje raditi slatko ili domaći sok, a sad vam predlažemo recept za kompot od dunje!
S obzirom da su trenutno zadnji dani sezone ovog ukusnog i nevjerojatno mirisnog voća, požurite na tržnice i nabavite dunje, uzmite i malo jabuka, odvojite sat vremena i pripremite ovaj ukusni i mirisni kompot čiji će miris ispuniti vašu kuhinju!
Sastojci:
1/2 kg dunji
1/2 kg jabuka
Sok od pola limuna
⅓ šalice agavinog sirupa
½ šalice vode
½ žličice mljevenog cimeta
1 mahuna vanilije, razdvojena i ostrugana
Priprema:
Napunite veliku posudu vodom i dodajte sok od pola limuna. Dunje i jabuke razrežite na četvrtine, stavite ih u vodu a zatim komad po komad vadite iz vode, gulite te narežite poprečno na komade te opet vratite u vodu s limunom.
Pomiješajte agavin sirup i vodu u velikom loncu i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte. Dunje i jabuke ocijedite i dodajte u lonac skupa sa cimetom i vanilijom. Pustite da prokuha, poklopite, smanjite vatru i pirjajte, često miješajući, jedan sat. Dunje će biti mekane i ružičaste, a jabuke će jako omekšati, gotovo će se pretvoriti u umak. Može se poslužiti i toplo i hladno. Uživajte!