"Vjerujemo u sebe, u teran i u položaj Santa Elisabetta", rekao je Albert Benvenuti iz Kaldira nedaleko od Motovuna predstavljajući u riječkom luksuznom hoteluHilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa berbu 2017. terana koji nosi naziv vinograda. Nadmorska visina je 330 metara, izloženost suncu i strujanju zraka optimalna, a bijela zemlja puna je kalcijeva karbonata i siromašnija nego drugi vinogradarski položaji.

"Iskorištavamo to u pozitivnom smislu. Loza daje manje grožđa nego inače, manje su i bobice, a dodatno radimo zelenu berbu tijekom koje prepolovimo urod. I grozdove koje ostavimo obrezujemo kako bi sve bobice podjednako sazrijevale. Težimo dovesti teran do savršenstva i znamo da ćemo imati odlično vino ako nešto ne 'zeznemo' u podrumu", ispričao je, a Albertov brat Nikola dodao je kako grožđe dugo maceriraju pa njeguju u drvenim bačvama različitih veličina i starosti kako bi se u svakoj razvijalo u svom smjeru.

5D1_0419
Ivan Rebić 

"U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte. Nakon žestokih redukcija u vinogradu i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi potencijal za dugo čuvanje u boci. Kušamo ga iz svih bačvica, odaberemo one u kojima je vino najbolje pa ih 'blendamo', miješamo u različitim omjerima i uz pomoć grupe vinskih znalaca i prijatelja naše vinarije tražimo pravu mješavinu", rekao je Nikola Benvenuti.

Nakon toga vino još šest mjeseci odležava u boci prije izlaska na tržište. Vino miriše na list duhana, kolač od višnje i zrele kupine, okus je slastan, voćan, teranski svjež i ugodno pikantan, s puno zrelih tanina. Podjednako je dobro pristajalo odresku tune kao i steaku, a dojam je da će još napredovati u boci. Količina je jako ograničena i rasproda se vrlo brzo, a butelja stoji oko 250 kuna.

Sjajni domaćini Nikola i Albert Benvenuti te braća Sandi i Tedi Chiavalon, proizvođači vrhunskih maslinovih ulja
Ivan Rebić Sjajni domaćini Nikola i Albert Benvenuti te braća Sandi i Tedi Chiavalon, proizvođači vrhunskih maslinovih ulja

Teran pod etiketom Santa Elisabetta u vinariji Benvenuti prvi su put napravili 2015., ali i prije su bili sinonim za odlična vina od te velike istarske sorte. Imaju i Anno Domini Teran od grožđa iz vinograda Španjole na 300 metara nadmorske visine. I on odležava dugo u hrastovim bačvama pa je mekana okusa i vrlo fin, odličan da sorti osigura nove obožavatelje. Terana ima i u njihovu trećem crnom vinu Caldierossu, uz merlot, nebbiolo i tempranillo, a od njega rade i fini rosé.

Imaju i tri vina od čiste malvazije, svježu, odležanu Anno Domini te slatku od prosušenih bobica koja se zove San Salvatore prema nazivu vinogradarskog položaja, a u četvrtom je ima 75 posto. Riječ je o još jednom slatkišu koji se zove Corona Grande, a u njemu je i 15 posto muškata te 10 posto stare istarske sorte ulovina.

Atmosferu s predstavljanja nove Santa Elisabette doživite kroz našu galeriju fotografija.

Ivan Rebić Benvenuti Santa Elisabetta 2017. - predstavljanje u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa