Vrijeme je mandarine i cikle, dvije namirnice koje imaju brojne benefite za naše zdravlja a i za naše ukusne pupoljke. Cikla je tako od davnina poznata kao lijek za jačanje krvi a osim toga je puna minerala, sadrži značajnije količine željeza, kalija, magnezija, kalcija, fosfora i natrija. Bogata je i vitaminima, od kojih treba istaknuti vitamine C, B1, B2 i B3 te provitamin A. Jedemo je sirovu i kuhanu, samu ili s drugim namirnicama.

profimedia-0552806966
Profimedia 

U ovom ćemo je receptu kombinirati s drugom sezonskom namirnicom, mandarinom, idealnom namirnicom za jačanje imuniteta jer obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, kao i vitaminima B skupine te kalcijem, magnezijem, cinkom, bakrom i željezom. Mandarina je namirnica koja se može koristiti u raznim jelima, pogotovo svježim salatama, baš kakav je i obrok koji danas pripremamo - salatu sa ciklom, mandarinom i grgonzolom. Uživajte!

profimedia-0211524451
Profimedia 

Sastojci:

4 srednje cikle
2 mandarine oguljene i narezane na ploške
šalica gorgonzole
¼ šalice oraha
100 g rukole

Preljev:

1/4 šalice svježe cijeđenog soka mandarina
2 žlice bijelog balsamico octa
¾ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice Dijon senfa
1 žlica meda
sol i papar po ukusu

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ciklu stavite na veći komad folije, pokapajte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Čvrsto zamotajte i stavite na lim za pečenje. Pecite otprilike 45 minuta ili dok ne omekša. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi, istrljajte kore papirnatim ručnicima i narežite. Za preljev pomiješajte sve sastojke u manjoj posudi, polako umiješajte maslinovo ulje dok se smjesa ne emulzira.
U zdjelu stavite ciklu mandarine te rikolu. Pospite izmrvljenom gorgonzolom i orasima, posolite i popaprite te na kraju dodaje preljev. Prijatno!