Ljudi se liječe biljem i začinima stotinama godina. Oni jačaju imunološki sustav prirodno, nježno i sigurno. U nastavku donosimo izbor nekih od tih biljaka i začina od kojih većinu možete pronaći u svojoj kuhinji a čija konzumacija vam može pomoći u jačanju imuniteta i lakšem preboljevanju viroza i klasičnih zimskih bolesti.

profimedia-0200824516
Profimedia 

Origano

Utvrđeno je da je origano ima jaka antivirusna svojstva. Ta mala biljka koja se lako uzgaja može se dodati brojna jela. Njegov profil okusa dobro funkcionira s češnjakom, još jednim vrlo učinkovitim antivirusnom i antibakterijskom namirnicom.

profimedia-0295515952
Profimedia 

Đumbir

Đumbir sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva koja inhibiraju rast i razmnožavanje nepoželjnih mikroba koji uzrokuju bolesti.
Svježi đumbir snažniji je od sušenog korijena đumbira u prahu a možete ga koristiti za čaj pa i žvakati male komadiće.

profimedia-0348628893
Profimedia 

Kurkuma

Kurkuma se stoljećima koristila u protuupalne svrhe, ali nedavna istraživanja pokazuju da ova narančasto-žuta biljka djeluje i kao imunomodulatorno sredstvo. Kurkumin, komponenta kurkume, može modulirati aktivaciju različitih imunoloških stanica, pojačavajući ukupni odgovor tijela na antitijela.
Kurkuma se može konzumirati na više načina: možete njezin prah koristiti kod pripreme hrane ili je koristite uz čaj, med ili u kapsulama.

profimedia-0555932166
Profimedia 

Sladić korijen

Sladić je pun triterpena i flavonoida koji se bore protiv virusa, a oba pomažu u slabljenju aktivnosti virusa inhibirajući ekspresiju i replikaciju virusnih gena.
Udvostručite snagu jačanja imuniteta spajanjem korijena sladića i antivirusnih/bakterijskih bobica bazge u učinkovito, prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja.

profimedia-0360429744
Profimedia 

Cvijet nevena

Ovi vatreni cvjetovi narančaste i žute boje prepuni su flavonoida, biljnih antioksidansa koji štite stanice od oštećenja nestabilnim molekulama. Cvijet biljke nevena tradicionalno se koristi za liječenje tumora kože, lezija, čireva i oteklina. Kao lijek se koristi još od srednjeg vijeka.

profimedia-0558860709
Profimedia 

Mačja kandža

Mačja kandža je antibakterijska, antifungalna i antivirusna biljka porijeklom iz prašuma Amazone i Srednje Amerike. Ljudi stoljećima koriste ovu biljku zbog svojih imunomodulirajućih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Tropska loza se suši i prodaje u obliku kapsula ili praha. Može se naći i u obliku tinkture i čaja.

profimedia-0543556164
Profimedia 

Echinacea

Jako je dobra za jačanje imuniteta. Njezini snažni ljubičasti cvjetovi sadrže fitokemikalije koje imaju sposobnost smanjenja trajanja i težine virusnih infekcija. Može se konzumirati putem biljnih tinktura ili u čaju.

profimedia-0313556879
Profimedia 

Pumpkin Pie mješavina začina

Ova popularna mješavina začina pokazala se i kao prilično zdrava. Naime, utvrđeno je da svi sastojci mješavine - cimet, muškatni oraščić, đumbir, piment i klinčići - sadrže antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da nutraceutici dobiveni iz ovih začina izvanredno sprječavaju i liječe razne kronične bolesti ciljajući na upalne puteve.

profimedia-0117300519
Profimedia 

Ginseng

Istraživanja pokazuju da ginseng jača hipotalamus, hipofizu i nadbubrežnu žlijezdu, važne za regulaciju odgovora imunološkog sustava na fizički, emocionalni i mentalni stres. Budući da dugotrajni stres može dovesti do oslabljenog imunološkog sustava, čaj od ginsenga održava tijelo u vrhunskoj formi i pomaže pri opuštanju.