Znate li što su panko mrvice? Jednostavno rečeno, to su japanske krušne mrvice. Međutim, nema ništa jednostavno u vezi s ovim klasičnim sastojkom azijske kuhinje. Naime, za razliku od običnih krušnih mrvica koje se prave od bilo kojeg kruha na bazi kvasca i čija je finalna koznistencija fina, gotovo nalik pijesku, panko mrvice rade se od posebnog sušenog kruha bez kore. Nepravilnog su oblika - svaka je mrvica različita - puno su
lakše i prozračnije, a stoga i odlične za prženje jer upijaju manje ulja od tradicionalnih krušnih mrvica pa jelu daju jedinstvenu hrskavost.
No, vratimo se tren na vrstu kruha od kojeg se rade panko mrvice. Naime u Drugom svjetskom ratu japanski vojnici su trebali kruh, ali nisu imali kako peći onaj tradicionalni. Stoga su morali biti kreativni i smisliti potpuno jedinstven način pečenja kruha - pomoću električne struje su ‘pekli’ tijesto. Rezultat je bijeli kruh bez kore koji bi se sušio na zraku do 24 sata. Nakon što ustaje, kruh se melje u male komadiće.
Što se tiče okusa, panko mrvice gotovo da ga i nemaju, za razliku od običnih krušnih mrvica kojima kvasac (a i neki začini začina poput češnjaka i peršina) ipak daju neki okus.
A za što sve možete koristiti panko mrvice? Primjerice za zgušnjavanje juhe, kao vezivo za mesne okruglice, za prženje povrća, mesa i ribe a možete njima posipati i razne složence.
I krušne i panko mrvice služe za poboljšanje jela. Međutim, panko mrvice su hrskavije, svjetlije i izrazitije teksture koja će vas iznenaditi a i taj nedostatak konkretnog okusa omogućuje mu svestranost. Dakle, kada razmišljate što koristiti, krušne ili panko mrvice, odaberite panko kao zdraviju i kreativniju opciju!