Ovih ste blagdana odlučili proširiti svečani jelovnik jelima na bazi povrća? Čestitamo! Naš je prijedlog nadjevena bundeva. Ovo jelo možete pripremiti sa svakom vrstom bundeve ali prednost imaju butternut bundeve kako zbog oblika tako i zbog odličnog okusa samog mesa budneve, jelo koje na tanjuru privlači bojom i aromom. Odlično samostalno jelo ali i prilog klasičnim blagdanskim pečenjima. 

Sastojci:
2 muškatne (butternut) bundeve
maslinovo ulje
sol, papar
suhi timijan
150 g riže
4 žlice pinjola ili mljevenih badema
1 mali luk
3 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 velika mrkva
crne masline
200 g sira
1 limun

Priprema:
Operite bundeve, posušite ih i narežite po dužini (na polovice). Izdubite meso. Začinite solju, paprom, timijanom i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Skuhajte rižu u slanoj vodi. Na suhoj tavi prepržite pinjole (ili bademe). Nasjeckajte luk i češnjak na sitne komadiće, popržite na ulju, dodajte papriku i mrkvu narezanu na komadiće i kratko propirjajte. Sve pomiješajte s rižom, pinjolima (ili bademima) i sirom narezanim na kockice. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna, solju i paprom. Izvadite bundeve iz pećnice, napunite ih pripremljenom smjesom, vratite u pećnicu i pecite još 20-ak minuta. Po želji poslužite uz dodatak zrna nara i malo svježeg peršina.