Omiljena focaccia kao baza za nareske i male zalogaje? Odličan ideja koja će zasjeniti sve i više nego kreativne načine slaganja plata i drvenih poslužavnika s narescima, sirevima, orašastim plodovima i povrćem. Zanima vas kako se priprema? Za početak umijesite tijesto za focacciu, popularnu talijansku kruh pogaču te krenite s pripremama za pečenje. Pečeno nadjenite i poslužite! Donosimo recept ali i video inspiraciju. Dobar tek.
Sastojci
Za tijesto:
500 g mekog brašna
15 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 žlica soli
300 ml tople vode
Za premaz:
maslinovo ulje
sol
malo ružmarina
Dodaci:
sir
masline
mini rajčice
pršut
naresci
orašasti plodovi
Priprema:
U zdjelici usitnite svježi kvasac, dodajte žlicu šećera i prelijte sa 150 ml tople vode. Ostavite na toplom 10-15 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite rupu, dodajte kvasac i ostatak vode. Umijestite tijesto i oblikujte u glatku kuglu. Ostavite da odmori oko deset minuta pa ga mijesite još 2 do 3 minute. U zdjelu dodajte 2 žlice maslinovog ulja, stavite tijesto te ostavite ga da se udvostruči. Uzdiglo tijesto premijesite na podlozi, vratite u posudu te ostavite pokriveno još sat vremena. Pripremite tepsiju za pečenje i to tako da podlogu nauljite maslinovim uljem te po površini rasporedite mini alu posudice ili alu foliju oblikovanu u loptice. Dodajte masline, malo mini rajčica, grančice ružmarina. Razvaljajte tijesto te ga prebacite preko svih elemenata koje ste postavili na tepsiju, nauljite te prstima utisnite tijesto. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Pečenu focacciu ostavite oko 5 minuta da se ohladi potom je preokrenite, uklonite alu posudice te u rupe dodajte dodatke po želji. Focaccia plata je spremna za posluživanje!