Šah je stoljećima bio igra kraljeva i vojskovođa koji su se njome zabavljali prije bitaka kako bi razvijali strategijsko i taktičko mišljenje. A poslije bitaka kraljevi i vojskovođe zabavljali su se vinom. I to bez obzira na ishod. Napoléon I. Bonaparte, koji je bio i car i vojskovođa, rekao je kako smo nakon pobjede zaslužili šampanjac, a nakon poraza nam treba. Vrijedi to i za ostala vina. A vrijede za vina još neka šahovska pravila, prvenstveno ona o strukturi partije. Tri su faze u njoj: otvaranje je priprema za pravu borbu, hvatanje što bolje pozicije i odvija se relativno brzo, središnjica je izbor strategije i taktike, najsloženiji i najvažniji dio koji najdulje i traje, a nakon prave središnjice slijedi relativno brza završnica. To je zaokruživanje partije tijekom kojeg pada odluka. Ponovno se može povući paralela s vinom pa ova Trica preporučuje tri vina za četiri jela. Za otvaranje obroka služi lagano, svježeg okusa, mirno ili pjenušavo, u pravilu bijelo vino. Pripremit će nas za hranu u "središnjici", u kojoj će poteze vući zrelo i puno bijelo vino primjereno jačim jelima od bijelog mesa i nježnijima od crvenog. Završnica može biti neko desertno vino, kakva se piju na kapaljku prije "zatvaranja" gastronomskih partija. Ovom prilikom izbor je ipak moćni, odležani crnjak koji može popratiti ponajbolja jela od crvenog mesa, ali i neke gorkaste deserte.
OTVARANJE
Dobro ohlađena malvazija Marina Markežića Kabole iz Momjana nježno miriše na cvijet bagrema, svježu jabuku i koricu limete, a okusom dominira mineralnost pa je dobar aperitiv. Nakon što se u čaši ugrije, otvaraju se i voćne arome, okus postaje mekši i topliji pa pristaje jelima od bijele ribe, plodova mora i bijeloga mesa. Tako otvaranje ove gastronomske "partije" povezuje sa središnjicom. Grožđe je iz vinograda koji okružuje prekrasnu vinariju, a butelja u Vrutku stoji 68,98 kuna.
SREDIŠNJICA
Iako je druga najrasprostranjenija svjetska bijela sorta, iza airena od kojeg Španjolci rade destilate i jednostavna vina, chardonnay je najpoznatija. Chardonnayji iz Chablisa su reski i svježiji, a iz srca Burgundije stižu velika vina, odležana u drvetu i njegovana na kvascima, raskošnih aroma i punog okusa. Takav je Chardonnay Sur lie 2017. Grand Selection Jasne Antunović iz Dalja. Pristaje jačim jelima od bijelog mesa, ali i telećem pečenju. Butelja je u osječkoj vinoteci Vinita 199,90 kuna.
ZAVRŠNICA
Proslavljeni kalifornijski vinar Miljenko Mike Grgich kupio je 1995. kamenu zgradu u Trsteniku na Pelješcu, u njoj uredio vinariju i počeo raditi plavac novog stila, s fermentacijom na kontroliranoj temperaturi, čije je zadržao karakter sorte i voćni okus, te odležavanjem u francuskim bačvama. Grgićev plavac mali odlično je vino za sva jela od crvenog mesa, a odležaniji dobro pristaje i suhim kolačima s rogačem i bademima, kao i od čokolade. Butelja u Vivat finim vinima stoji 219,50 kuna.