Hrvatski vinar Ivica Matošević i njegov slovenski kolega Matjaž Lemut priredili su spektakularnu vinsku večeru u restoranu Nobilion luksuznog hotela Ikador u Iki. Tom su prigodom obojica obilježili 25. godišnjicu svojih vinskih brandova: TILIA estate – Kuća pinota iz Vipavske doline i vina Matošević iz Istre. Večeru od sedam slijedova priredio je za tu prigodu chef Dino Knežević.

U proteklih četvrt stoljeća Ivica Matošević i Matjaž Lemut esencijalno su oblikovali hrvatsku i slovensku vinsku scenu. Prvi u promoviranju istarske malvazije, koja je danas najtraženije hrvatsko ugostiteljsko vino, a drugi u stavljanju regionalnih vina od crnog pinota na najviši mogući nivo. Također su obojica prije 25 godina krenula na samostalni put i kreirala vlastite vinarije – Vinariju Matošević te TILIA estate – Kuću pinota.

PHOTO-2022-01-23-18-33-44 2.jpg
Tilia Estate 

Matošević je u Nobilionu obilježio 25. godišnjicu javnog otvaranja svoje prve boce. Bilo je to mlado vino Mladuh promovirano u Valsabbionu, u ono vrijeme najboljem hrvatskom restoranu, trećeg četvrtka u studenom 1996. godine. S druge strane, Lemut se u povodu ovog jubileja obratio publici 26. edicijom sivog pinota TILIA estate, koji je prepoznat kao jedan od 35 najboljih sivih pinota na svijetu po izboru Decantera.

Matošević i Lemut aktivni su i u široj vinskoj struci. Kao dugogodišnji predsjednik Vinistre, Matošević je od samog sajma stvorio prvu uistinu ozbiljnu vinsku smotru u zemlji, a zajedno s Gianfrancom Kozlovićem Matošević i danas radi na daljnjem unapređenju vinarstva i vinogradarstva u Istri. Lemut, ekspert za pinot crni i jedan od najvažnijih enologa - konzultanata ovih prostora, osnivač je prvog i jedinog festivala crnih pinota u regiji - Modri Les Noirs, koji okuplja vinare iz više od 10 zemalja.

PHOTO-2022-01-23-18-32-59 3.jpg
Tilia Estate Na svečanoj večeri u hoteli Ikador chef Dino Knežević pripremio je sjajnu večeru od sedam slijedova

IMG_9791.JPG
Tilia Estate Večeru od sedam slijedova pratila su najznačajnija vina Matjaža Lemuta i Ivice Matoševića


Na ovoj proslavi Matošević je uz boce iz neobičnih berbi s položaja Grimalda, iz osobne arhive predstavio i milenijski chardonnay Anima iz 2000. godine. Bila je to prilika kušati ovo nagrađivano vino s odmakom od dvadesetak godina od njegovog prvog zvjezdanog trenutka. Lemut je uz Merlot 1999. godine, prvi put javno u Hrvatskoj otvorio i pjenušac EL – Emperor of Love, naziva koji slavi ljubav - ono najvažnije u našim životima. Kao sva druga vina, i to pjenušavo vino napravljeno je uz jasan stav prema prirodi i odnosu prema konzumentima. Raditi sa što manje upotrebe pesticida i što manje enoloških sredstava, ali uz mnoštvo kreativnih ideja, stav je kojim TILIA zaokružuje svoju viziju pod novim sloganom - MY BIO.

Životni putevi Lemuta i Matoševića i ranije su se ispreplitali i preklapali – obojica su započela sa svježim bijelim vinima, na kojima Matošević i danas temelji svoj rad, dok je TILIA posvećena crvenim vinima, a posebno crnom pinotu. Obojica ostaju u kategoriji 'malih' vinara – ne po svom značaju za vinsku scenu, već po količini proozvedenog vina godišnje, te još uvijek zahvaljujući upravo tome uspijevaju održavati osobni kontakt s većinom svojih kupaca koji rado njihova vina kupuju upravo u vinariji.

PHOTO-2022-01-26-11-51-44.jpg
Tilia Estate 

25 je samo broj, a mi smo u vinogradu i podrumu jos uvijek zaigrani kao neki klinci.Doduše ne igramo na mišiće kao nekad, ali poznajemo naš teritorij bolje, čisći smo i precizniji, i to publika vidi i voli. Nama je taj feedback kao punjenje baterija, a eros zadnjih godina vidim najviše u novim inovativnim tehnologijama u vinogradu, posebno na Grimaldi, koje nam otvaraju vrata prema autentičnoj crti terroira. Naša vina zbog toga dugo traju, poput nekih vina iz velikih regija, a ponos i osjećaj zadovoljstva zbog toga najljepša je motivacija za godine pred nama”, rekao je u povodu ove važne obljetnice Ivica Matošević.

"Moje iskustvo mi govori, za sve je potrebno vrijeme. Nema kratica. To dokazuje i činjenica da i vinogradima treba pet godina da bi dali prvi rod, a da bi dali najbolje grožđe te time najbolje vino – čak 30 godina. Već 25 godina vjerujem u jednostavnu definiciju svoga poslanstva: napraviti vino za onoga koji u njemu rado uživa. Kad se osvrnem unatrag, jako sam ponosan na to kako je TILIA tijekom godina izgradila piramidu različitih vina, za ljude različitih ukusa i za različite prilike. Prošao sam fazu kada sam u Vipavskoj dolini bio jedan od rijetkih, do danas kada imamo ovdje eksploziju mladih vinara velikih ambicija", poručio je Matjaž Lemut.

PHOTO-2022-01-26-11-51-44 3.jpg
Tilia Estate