Hotel Kaj u Mariji Bistrici predstavlja svoju gastro zvijezdu - restoran Academia, u kojem podjednako mogu uživati ljubitelji klasične, ali i veganske prehrane. Restoran je predstavio novi meni, a jela je kreirala chefica Danijela Vitez sa svojim mladim timom. Većina namirnica koje koriste je iz hotelskog vrta, sladoled koji sami prave je bez aditiva, a kroasane, peciva i kruh sami peku, baš kao i sve kolače i torte.

"Svaka dobra gastro priča kreće od namirnice, a svježe i prirodno uzgojene namirnice prvi su korak prema košari okusa maštovitih menija", kaže chefica Vitez kojoj je najveće priznanje zadovoljstvo gostiju i njihova želja da se ponovo vrate i uvijek probaju nešto novo.

P1192288.JPG
nikola zoko 

Od predjela nudi se odlično pripremljen kremasti tatarski biftek s kriškama toplog tosta i ribanim maslacem s malo rikule i svježih klica. za one koji ne vole meso chefica Vitez osmislila je maštovit tanjur s kremastom kvinojom i dimljenim tempehom uz dodatak klica soje i tapenadom od crnih maslina. Za drugi slijed nude se ravioli od cikle, naravno od domaćeg tijesta punjeni raguom od mlade teletine na pikantnom pireu od cikle. Vegetarijanci pak mogu kušati njoke od koprive i rikule u umaku od šampinjona.

P1192443.JPG
nikola zoko 

Gosti restorana Academia uživat će i u jelima kao što su Jakobove kapice (marinirane i dimljene) na podlozi od batata s kus kusom, kremasti rižoto s gljivama, veganskom curryju od bundeve, krem juhe od buče, juhe od luka zapečene sa sirom Grana Padano, sous vide Caprese piletina, srneći odresci s kruškom i brusnicama uz ragu od boba. Restoran Academia Bluesun Hotela Kaj u Mariji Bistrici poznat je i po desertima. Tu su čokoladni creme brulée, kesten šuma, Snickers, desert s kavom, višnju ili pak karamelizirana jabuka.

Više fotografija jela s novog menija restorana Academia pogledajte u našoj galeriji.

nikola zoko Restoran Academia hotela Kaj u Mariji Bistrici - novi meni

Chefica Danijela Vitez otkrila nam je i svoj recept za red velvet tortu koji donosimo u nastavku.

P1192419.JPG
nikola zoko 

TORTA RED VELVET

(za 12 osoba)

ZA BISKVIT:
250 g prosijanog brašna
2 jaja
1 velika žlica kakaa u prahu
115 g margarina
300 g šećera
240 ml mlaćenice
do 2 velike žlice crvene jestive boje za kolače 
1 žličica bijelog destiliranog octa
1 žličica soda bikarbone
1/2 žličice soli

ZA KREMU:
360 ml slatkog vrhnja
230 g svježeg sira
230 g mascarpone sira
1 žličica vanilin šećera

Za biskvit u prvoj zdjeli izmiješajte brašno, sol i kakao. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu s bojom za kolače. Boju dodajte po potrebi, dok ne dobijete intenzivnu crvenu. U trećoj zdjeli izmiksajte margarin, šećer i vaniln šećer dok ne postanu potpuno kremasti. Dodajte dva jaja te nastavite miksati. Kad je smjesa jednolična, polako joj dodajte sadržaj prve i druge zdjele, te dobro izmiksajte. U šalicu stavite soda bikarbonu i prelijte octom. Pustite da zavrije. Dodajte u smjesu za biskvit i izmiješajte. Biskvit bi bilo dobro peći ili u dva identična kalupa promjera 23 cm ili u jednom, ali iz dva puta, jer to olakšava kasnije rezanje na 4 dijela. Svaki biskvit pecite oko 25 minuta na 175°C. Pečene biskvite stavite u zamrzivač na 45 minuta da se stisnu, (ne više od 45 minuta da se ne smrznu), a kad izvadite, svaki biskvit prerežite na pola.

Za kremu u jednoj zdjeli izradite slatko vrhnje u šlag. U drugoj zdjeli izmiksajte svježi sir i mascarpone, izradite te dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Toj smjesi dodajte slatko vrhnje i zajedno izmiksajte. Kremu podijelite na 4 dijela i njome punite tortu. Premažite ju i izvana. Možete ju i posipati kokosom. Pustite da se torta rashladi u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.

Ova krema izvrsna je i za premazivanje muffina. Slobodno dodajte boju po želji i zaigrajte se.