Predstavljanje dm kuharice „Slano i slatko“, autorica Nastasje Chiare Petrić i Petre Jelenić, održalo se na zanimljiv način, kroz radionicu u Enzita Kitchen Studiju na Zagrebačkom velesajmu. A kako je bilo? Odlično, jer su okupljeni, uz pomoć autorica kuharice, ne samo kušali već se i okušali u pripremi odabranih jela iz nove kuharice, u kojoj uz više od 50 recepata za zdrav i osviješten način života, čitatelje očekuju i vrijedni savjeti te slastičarski trikovi, ali i fotografije recepata koje potpisuje Matejka Buča te odlične ilustracije sezonskih plodova po godišnjim dobima Aleksandre Gavrilović.
„Izdavanje samostalne kuharice oduvijek je bio moj san koji sam ostvarila uz pomoć dm-a. Kada je na red došla druga dm kuharica, izazov je bio kreirati originalne recepte koji se oslanjaju na sezonske i osviještene namirnice, a idealni su za svaki dan. Tu mi je u pomoć uskočila Petra koja je sve skupa zasladila, a proizvodi dmBio su nam objema bili izvor inspiracije. Rezultat je kuharica koja će vam pružiti jednostavna rješenja za zdravu i uravnoteženu prehranu i uz koju ćete proširiti svoja kulinarska znanja i steći nove vještine“, istaknula je Nastasja Chiara Petrić, kuharica i autorica bloga Chiarin tanjurić.
Ovo je u godinu dana druga kuharica koju je Nastasja Chiara Petrić kreirala u suradnji s dm-om, jer je u veljači 2021. izašla prva kuharica pod nazivom “Kuhaj drugačije” a koja je brojne čitatelje potaknula na promjenu, na zdrav stav prema zdravoj hrani za koju je autorica kroz svoje recepte ukazala kako ne mora biti skupa ili zahtjevna za pripremu.
U novoj kuharici Petra Jelenić je kreirala 20 slatkih recepata za sve prilike i ukuse: od čajnih kolačića i žele bombona do veganskog čokoladnog kolača i bezglutenske Schwarzwald torte.
„Kad me Nastasja pitala da sudjelujem u novoj dm kuharici, umjesto uobičajenog „da“, poslala sam joj samo fotografiju svojih ladica: svaka druga suha namirnica bila je (i jest) iz dm-a. Slastice su hrana za dušu. Recimo, pita od jabuka za mene je čista emocija. Vraća me u djetinjstvo, k mojim bakama. Za svakoga to je nešto drugo, ali svima nam je zajedničko da slastice vežemo uz posebne trenutke i zato se trebamo pobrinuti da i namirnice s kojima radimo budu posebne i što kvalitetnije“, naglasila je Petra Jelenić, jedna od najboljih slastičarki u Hrvatskoj.
A što se pripremalo na radionici?
Rižoto od cikle s pinjolima i zelenim uljem, recept Nastasje Chiare Petrić
Sastojci:
400 g cikle
400 ml kokosovog mlijeka
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki crveni luk
250 g Arborio riže
2 češnja češnjaka
500 ml kvalitetnog povrtnog temeljca
Malo sitne soli
60 g pinjola
25 g svježeg začinskog bilja (peršin, bosiljak, timijan, itd.)
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja – prirodno mutnog
Priprema:
Neoguljenu ciklu stavite kuhati u običnu vodu. Kad se skuha, očistite je od kože, narežite na kocke, dodajte kokosovo mlijeko pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete kremu od cikle. Na maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mu rižu i protisnuti češnjak pa pržite još nekoliko sekundi. Rižu postepeno podlijevajte prethodno ugrijanim temeljcem dok ga ne potrošite. Zatim dodajte kremu od cikle, posolite i kuhajte rižoto još pet minuta, odnosno dok riža ne postane al dente. U uskoj višoj posudi štapnim mikserom izmiksajte oprano začinsko bilje i maslinovo ulje, a pinjole tostirajte u tavi nekoliko minuta blago posoljene. Topli rižoto poslužite s pinjolima i zelenim uljem.
Savjet:
Vrijeme kuhanja cikle ovisi o tome je li mlada ili stara te o njenoj veličini. Nakon otprilike pola sata sredinu cikle lagano probodite nožem, ako je sredina još uvijek tvrda, kuhajte i dalje, sve dok ne omekša. Kokosovo mlijeko u ovom jelu možete zamijeniti mascarponeom ili kombinacijom maslaca i parmezana za vegetarijansku verziju.
Hrskavi keksići s bademima i makom, recept Petre Jelenić
Sastojci:
340 g pirovog brašna
40 g badema (blanširanih i fino mljevenih)
140 g smeđeg šećera šećerne trske
½ čajne žličice soli
1/3 čajne žličice mljevene burbon vanilije
1 jaje M veličine + 1 žumanjak
190 g maslaca
Za premaz:
50 ml kravljeg mlijeka 3,5% m.m.
1 jaje M veličine
Prstohvat soli
Nekoliko žlica maka u zrnu
Namaz od čokolade i lješnjaka
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno s mljevenim bademima i šećerom. Dodajte sol, mljevenu vaniliju, jaja i maslac narezan na listiće. Povežite sastojke i umijesite tijesto. Šećer će ostati u kristalima, no ne brinite, radi toga će tijesto biti prhko. Tijesto umotajte u papir z pečenje i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro odmori i stisne. Za premaz pjenjačom izradite mlijeko, jaje i sol. Stisnuto tijesto podijelite na manje komade, razradite pa ga ostavite u hladnjaku i vadite dio po dio, odnosno redom kojim ćete ga valjati. Izvaljajte ga što tanje pa režite modlicama za kekse. Slažite kekse na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Svaki keks premažite u što tanjem soju pripremljenim premazom i posipajte makom u zrnu. Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Tamiji keksi bit će hrskaviji. Ohlađene kekse spojite dva po dva s čokoladnim namazom.
Nova dm kuharica na više od 100 stranica donosi i brojne savjete i trikove za jednostavniju pripremu jela, a može biti vaša ako tijekom veljače u prodavaonicama dm-a kupite proizvode prirodne kozmetike i osviještene prehrane u vrijednosti iznad 150 kuna.
U pripremi jela okušale su se iglumice Marija Jerneić i Petra Radin, dizajnerica i poduzetnica Đurđica Vorkapić, Morana Zibar te gastro blogeri Domagoj Jakopović Ribafish, Lana Klingor Mihić, Andreja Cukrov, Sandra Rončević, Kasandra Draganić, Doris Valković i Anja Maršić, a atmosferu s predstavljanja otkrijte u galeriji: