Što više volite jesti - kroasane i vafle? Ne možete se odlučiti? Oboje vam je jednako fino? Nema veze jer novi food trend koji će obilježiti ovu 2022. godinu je zapravo hibrid kroasana i vafla, poznatiji kao - ‘croffle’. Ideja iza ovog recepta je staviti tijesto za kroasane (recimo, obično odmrznuto lisnato tijesto) u pekač za vafle i tako dobiti jako ukusan doručak (ili brunch). O tome koliko je croffle popularan (posebno u Koreji) svjedoče i rezultati Yelpovog istraživanja prehrambenog tržišta prema kojem je pretraživanja ove ukusne jutarnje poslastice poraslo za više od 1500%!
Napravit croffle jako je jednostavno i traje doslovno pet minuta a rezultat je slastica hrskava izvana a mekana iznutra. Croffle se može preliti s različitim nadjevima poput marmelade, čokoladnih namaza, meda, sladoleda… a može se napraviti i slana verzija, opcije su razne.
Treba napomenuti da iako je croffle jako ukusan food trend, možda i nije baš najzdraviji jer sadrži šećer i brašno. No, ako ga sami radite kod kuće, možete pribjeći nekom trikovima kako croffle napraviti zdravijim. Primjerice, možete zamijeniti rafinirano brašno zdravijim alternativama poput kiselog tijesta, integralnog pšeničnog brašna i zobenog brašna. Možete umjesto umjetnih i prerađenih šećera dodati prirodne zaslađivače poput kokosovog šećera i javorovog sirupa te koristiti bademovo ili zobeno mlijeka. I dodaci mogu biti zdraviji pa svoj croffle poslužite sa bobičastim voćem ili s malo maslaca od orašastih plodova.
U nastavku otkrijte najjednostavniji način za pripremu crofflea a nakon toga se slobodno poigrajte s raznim verzijama recepta!
Sastojci:
Razvaljano lisnato tijesto
Ulje
Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite te ga razvaljajte i narežite na četiri jednaka komada. U pekač za vafle stavite tijesto i pecite do željene hrskavosti. Poslužite uz omiljeni preljev i dodatke!