Kraj zime zaslužuje i nove comfort food ideje, a ovo jednostavno povrtno grčko jelo je savršeno za pripremu bez obzira na vaše iskustvo kuhanja. Ukusno, kremasto, spanakorizo obiluje okusima jer se za pripremu uz osnovne namirnice koristi i sok od limuna, maslinovo ulje te naravno feta sir. Poslužuje se samostalno ili uz pitu od sira, mesne okruglice te pečeno meso. Po osnovnom receptu spanakorizo (spanaki je na grčkom špinat a rizo riža) se priprema od špinata (količina špinata često iznenadi ali ne zaboravite kako se termičkom obradom špinat reducira) i riže, ali zanimljive su i verzije u kojima su dodatni izvor okusa, luk, češnjak te veće količine svježeg začinskog bilja. Za pripremu je važno koristiti rižu srednjeg zrna ili tip arborio, te svježi špinat koji je prije kuhanja potrebno oprati te dobro ocijediti.
Spanakorizo
Sastojci:
500 g svježeg špinata
sok polovice limuna
1 luk ili 2 do 3 mlada luka, sitno nasjeckan
maslinovo ulje
1 žličica suhe mente
1 žličica nasjeckanog peršina
60 g riže srednjeg zrna
sol, papar
0,5 l pasate
0,5 l vode
Priprema:
Namočite rižu u hladnu vodu. Špinat operite i dobro ocijedite. U velikoj posudi pirjajte luk na maslinovom ulju uz stalno miješanje. Dodajte špinat i peršin. Dodajte rižu, vodu, pasatu, poklopite i kuhajte oko pola sata. Kušajte rižu. Ukoliko je jelo pretekuće ostavite otklopljeno te kuhajte još nekoliko minuta. Kuhano ostavite još nekoliko minuta prije polsuživanja kako bi se proželi okusi. Tako će jelo dobiti i na teksturi. Dodajte sol i papar, limunov sok te feta sir. Dobar tek.