Palenta, pogotovo ona instant, uvijek je dobro i brzo rješenje za ukusan obrok. Samo, naravno, treba odlučiti s čim je kombinirati, zar ne? Danas smo se odlučili za palentu s umakom od gljiva, brzo jelo za koje ne trebate stajati satima uz štednjak. Instant palenta skuha se za manje od 5 minuta, a i dalje je bogata i kremasta. Začinimo je s maslacem, parmezanom i malo peršina te prelijemo umakom dobivenim od gljiva, češnjaka, luka, začinskog bilja i malo crnog vinskog octa. Zvuči ukusno? Čekajte dok probate!

profimedia-0312569068.jpg
Profimedia 

Za ovaj recept treba vam malo manje od sat vremena - 20 minuta za pripremu i pola sata za kuhanje. Provjerite sastojke i pripremu u nastavku:

1/4 šalice vode
cca 70 dkg gljiva (kombinirajte bijele i smeđe šampinjone)
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar
5 češnja češnjaka, tanko narezanih
1 srednji luk, tanko narezan
2 žličice mljevenog svježeg lišća origana
1 žličica mljevenog svježeg lišća timijana + još timijana za ukras
malo crvene paprike u pahuljicama
4.5 šalice povrtnog temeljca
1 žlica paste od rajčice
2 žličice crvenog vinskog octa
2 žlice maslaca
1 šalica instant palente
1/4 šalice ribanog parmezana, plus još za posluživanje
malo peršina

profimedia-0182870362.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo pripremite gljive - nježno obrišite klobuke gljiva suhim papirnatim ručnikom. Odrežite donji dio peteljki i narežite gljive na četvrtine ako su velike i na polovice ako su male. Izrezani komadi trebaju biti približno iste veličine. Potom stavite veliku tavu na jaku vatru dok se ne zagrije. Pažljivo dodajte 1/4 šalice vode i gljive. Kuhajte miješajući dok sva voda ne ispari, oko 12 minuta. Gljive će pustiti više vode, ali će postati glatke i sjajne. Vrijeme ovisi o tome koliko gljive imaju vlage - spremne su kad se tava osuši. Zatim dodajte 1 žlicu ulja i promiješajte. Pustite da gljive da porumene, oko minutu, a zatim ponovno promiješajte. Smanjite vatru ako gljive prebrzo potamne. Nastavite ih kuhati dok ne porumene i postanu hrskave, 4 do 5 minuta. Umiješajte sol i papar te prebacite gljive u zdjelu.
Sad napravite umak - zagrijte istu veliku tavu, dodajte ulje, češnjak, luk, origano, timijan, sol i mljevene pahuljice crvene paprike. Kuhajte miješajući dok luk ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte pastu od rajčice a potom i pola šalice povrtnog temeljca. Vratite gljive u tavu i kratko promiješajte da se ponovno zagrije. Ugasite vatru i umiješajte ocat i 1 žlicu maslaca. Kušajte i začinite još po želji. Ostavite sa strane dok kuhate palentu. U srednjem loncu na jakoj vatri zakuhajte 4 šalice povrtnog temeljca koji ste dodatno posolili. Polako dodajte palentu uz miješanje s pjenjačom. Smanjite vatru da lagano kuha.
Nakon što ste dodali svu paletu, prebacite se na drvenu žlicu i miješajte dok palenta ne postane gusta i pjenušava, oko 3 minute. Okus bi trebao biti kremast, a ne zrnast. Potom u palentu umiješajte parmezan, peršin i preostalu 1 žlicu maslaca i spremni ste za serviranje. Podijelite palentu u tanjure ili plitke zdjelice za posluživanje. Na vrh žlicom stavite gljive. Pospite s parmezanom i ukrasite timijanom.