Vlasnici restorana, vinoteka, hotelijeri, najpoznatiji sommelieri, vinski novinari, u zagrebačkom hotelu Esplanade okupili su se na jednodnevnoj premijeri mladih istarskih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. Deseto izdanje En primeura u Zagreb je tradicionalno dovelo pedesetak vinara iz Istre, nekoliko s Kvarnera i dvadesetak iz Bregovite Hrvatske. Druženje s kolegama, kušanje mladih vina, osluškivanje konkurencije sve je to bio dio ugođaja Esplanadine Smaragdne dvorane i pokrajnjih manjih dvorana gdje su se kušači, radoznalci i vinski znalci radovali novim vinima, ali i susretima s kolegama i vinarima uživo budući da se u proteklom (predugom) razdoblju nismo mogli puno sastajati uživo, posebno ne u većem broju.
Predstavljanje aktualne berbe, dok je još u bačvama, nije novost u vinskom svijetu. Ovo atraktivno vinsko druženje uveli su Francuzi, a prije deset godina u Hrvatsku su ga prvi doveli Istrijani koji su i ovaj put predstavili odlična vina.
"Prošla vinogradarska godina bila je povoljna, iznenadio nas je snijeg i led početkom travnja zbog čega je i urod bio nešto manji, no s obzirom na topli svibanj i ugodne ljetne temperature kao i lijepo i suho vrijeme za vrijeme berbe, grožđe je bilo iznimne kvalitete pa će i vina biti iznad svih očekivanja“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, a njegove riječi potvrdila je i degustacijska radionica šest malvazija s različitih terroira istarskog poluotoka.
Zadovoljstvo mladim malvazijama nije krio ni Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije koji je otvorio manifestaciju, a Marko Miklaužić predstavnik Udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska istaknuo je kako njezini članovi iz godine u godinu imaju sve kvalitetnija vina.
Vinare je u Zagrebu zatekla tužna vijest da ih je napustio jedan od najistaknutijih istarskih vinara, višestruki šampion Vinistre Marijan Arman pa su mu minutom šutnje odali počast.
Više fotografija s En primeura pogledajte u našoj galeriji.