Znate li da je izvorni recept za ceviche, južnoameričko jelo koje se priprema od svježe ribe uz dodatak luka, papričica i soka limete, stariji i od dvije tisuće godina? Najvažnije vezano uz pripremu ovoga jela jest da nema termičke obrade, sastojci, riba i plodovi mora obrađuju se bez kuhanja u marinadi u kojoj snaga soka od limete “kuha” sastojke, mijenja im boju, omekšava i prožima okusima. To se objašnjava time da se upravo snagom kiseline iz soka voća mijenja struktura proteina te je tekstura mesa jednaka onoj kuhanoj, ali sa snažnijim okusima i bez raspadanja. Vrijeme pripreme je kratko, a okusi i tekstura oduševljavaju.
Sve je to i više nego privlačno za okušati se u pripremi cevichea. Donosimo recept za pripremu cevichea škampima, jer spaja slatki okus mesa škampa i kiselo slatke okuse soka citrusa i plodova, što potvrđuje kako odabirom namirnica kreiramo novu dozu neodoljivih okusa. A savjet više u pripremi ovog jela je i taj da je najbolje ceviche pripremiti i poslužiti odmah, ili barem kroz dan u kojem ste ga pripremili.

Sastojci:
500 g očišćenih repova škampa (ljuske iskoristite za pripremu odlične bisque juhe)
sok 2 limuna
sok 3 limete
2 rajčice srednje veličine, najseckane na komadiće
½ ljubičastog luka nasjeckanog na kolutiće
1 jalapeño papričica (ili papričica po odabiru, preporuka je da nije ljuta)
1 avokado nasjeckan na komadiće
sol
malo zelene salate za dekoraciju

Priprema:
Očistite škampe. Očišćene komadiće čuvajte u posudi na ledu. Nasjeckajte avokado, papričicu, luk i rajčicu. Škampe prelijte sokom citrusa. Promiješajte. Dodajte malo soli, luk, rajčicu i papričicu. Promiješajte te marinirajte nekoliko minuta. Ocijedite, te dodajte nasjeckani avokado. Poslužite na listovima zelene salate. Za one koji su skloniji kombinaciji s voćem - umjesto rajčice se preporuča mango, nasjeckan na sitne kockice a koji se dodaje zajedno s avokadom.