Tapioka je škrob bez glutena koji se dobiva iz korijena biljke cassava (također poznata i pod nazivima manioka, yuca) i na tržištu je dostupna u formu pahuljica, brašna i perlica.
Dolazi iz Brazila ali je popularna diljem svijeta, a ukoliko ste imali priliku probati bubble tea, onda ste kušali tapioka perlice, koje su kao i drugi proizvodi od tapioke izvor ugljikohidrata, vlakana, vitamina B i minerala te odličan dodatak za zgušnjavanje jela (bez grudica). Lako se probavlja!

cassava
Shutterstock Cassava, korijen iz kojeg se proizvodi tapioka

Bez okusa i mirisa, tapioka je jedna od najboljih zamjena za pšenično brašno, nije je potrebno miješati s drugim vrstama brašna, koristi se za pripremu juha, variva, umaka, razlog je zašto jela pripremljena s dodatkom tapioke imaju hrskavu koricu. Odličan je sastojak za pripremu tortilja, lepinja, kruščića sa sirom...
Tapioka se dodaje u pripremi slatkih pudinga, a mi donosimo recept.

tapioka puding
Shutterstock 

Puding od tapioke

Sastojci:

60 g tapioka perlica (ne instant)
7,5 dl punomasnog mlijeka
malo soli
2 veća jaja
50 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:
Pomiješajte tapioku, mlijeko i sol u posudi te zagrijte na srednje jakoj vatri. Miješajte do trenutka prije vrenja. Smanjite vatru te dodavajte šećer. Povremeno miješajte sve dok perlice ne postanu vidljive i guste. Kuhanje na vrlo niskoj temepraturi može potrajati i do 45 minuta. U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte im uz miješanje malo tapioke, promijšajte kako se ne bi stvorilke grudice. Dodajte u gustu tapioka smjesu. Pojačajte vatru, kuhajte nekoliko minuta uz miješanje kako bi se svi sastojci spojili. Sklonite s vatre, ostavite 15 minuta kako bi se puding ohladio te umiješajte vaniliju. Poslužite toplo ili ohlađeno, uz dodatak voća po želji.