Ukoliko za inspiraciju pretražujete recepte na engleskom jeziku zasigurno ste se susreli s pojmom lemon zest. Pojam je to koji označava naribanu koricu ploda limuna (s vanjske strane), površinu koja je bogata sokom ali i eteričnim uljem ploda. Zest ili naribana korica limuna začin je koji se preporuča pripremiti od svježih, domaćih i organski uzgojenih plodova i zasigurno ste se do sada već i uvjerili koliko je u pojedinim receptima važan dodatak naribane korice limuna. U malim žutim nakupinama krije se savršena doza citrusne arome, one koja osvježava te daje i na boji jelima u koja se dodaje. Jednako vrijedi za slane i slatke recepte, a uz nekoliko vrijednih savjeta podsjećamo kako ispravno pripremiti ovaj ukusni začin. Osim u hrani odličan je dodatak u pripremi osvježavajućih napitaka.

limun
Shutterstock 

Često se postavlja pitanje postoji li najbolji način kako i čime naribati koricu. Odgovor je jednostavan, svaki je način dobar, ali se uglavnom preporuča korištenje ribeža. Ono što je važno je veličina rušica kroz koje se riba, jer važno je ribati samo vanjski dio korice, bez da ribež zahvaća unutarnji bijeli dio. Od pomoći, ukoliko nemate ribež, može biti i gulilica za voće i povrće, ali ovako oguljena korica je prikladnija za pripremu koktela ili osvježavajućih napitaka, ali je moguće usitniti je nožem te tako usitnjenu koristiti za pripremu jela.

Naribanu koricu najbolje je koristiti svježu ali je moguće i pospremit je u hladnjak, u dobro zatvorenu posudu te čuvati oko tjedan dana. Moguće je pospremiti je i u vrećice za zamrzavanje te pospremiti u ledenicu. Ne odmrzavajte već zamrznutu količinu dodajte pri pripremi jela.


Količinski od jednog limuna moguće je dobiti jednu žlicu korice. Na pitanje čime je moguće zamijeniti koricu limuna savjet je drugim citrusima. Sok limuna nije prikladna zamjena u svim recptima, posebno u pripremi keksića jer može utjecati na samu smjesu dok će naribana korica pružiti snažnu aromu bez da utječe na konzistentnost samih keksića. Naribana korica odličan je dodatak i u pripremi umaka, marinada, preljeva za salate, stoga, ukoliko imate domaćih limuna, naribajte ih već dana i začinite dan.