I dok je nekad metoda ukiseljavanje bio jednostavan način pospremanja hrane za hladnije dane, danas su razne metode fermentacije i kiseljenja izuzetno dobrodošle u svakom dijelu godine. Tako su na listi vrlo poželjnih namirica, uz rotkvice, lučice i papričice, i jaja. Da, da, dobro ste pročitali, jaja su savršena namirnica za kiseljenje.
Kisele se tvrdo kuhana jaja (dobro je za prisjetiti se ovog recepta oko Uskrsa), koja su tako pripremljena odličan dodatak sendvičima i salatama. Važno je na tvrdo skuhati jaja, pripremiti ocat, začine, koji češanj češnjaka ili papričice. A ukoliko želite jajima dati i na boji, dodajte ciklu! Rezultat će biti ukusna, izvana ružičasto obojana jaja. I naravno, što duže držite jaja u otopini za kiseljenje bit će snažnije obojana. Ovako pripremljena jaja najbolja su za posluživanje nakon što su u hladnjaku odležala tjedan dana, gdje ih možete čuvati i nekoliko tjedana nakon kiseljenja.
Sastojci:
800 g kuhane cikle
12 tvrdo kuhanih jaja
200 g šećera
250 ml vode
250 ml jabučnog octa
Priprema:
Kuhanu ciklu ocijedite, ogulite, osložite u veliku čistu staklenku s poklopcem. Ocijedite sok od kuhanja. Skuhajte jaja na tvrdo. Ohladite i ogulite. U staklenku dodajte jaja. U manjoj posudi pomiješajte šećer, vodu, ocat i sok od cikle, prelijte preko jaja i cikle. Zatvorite i odložite u hladnjak na minimalno 24 sata prije posluživanja. Ovako pripremljena jaja možete posluiti i tako da pripremite nadjev od žumanjaka i dodataka po želji, nadjenete i poslužite.
Za inspiraciju više pogledajte video!Maja Šipek kandidatkinja je natječaja Story Gourmeta 'Kuhaj kao chef' te je dobila priliku iskusiti život u profesionalnoj kuhinji. Maju je mentorirao Marin Medak, vlasnik kultnog RougeMarina. Što je naučila pokazat će na gastro eventu Food Market by Story Gourmet, od 7. do 10. travnja u zagrebačkoj Hali.