S dolaskom proljeća počelo je i vrijeme roštilja a jedan od začina koji obavezno pakiramo kad se spremamo za roštiljavanje je ružmarin. Riječ je o začinu koji se odlično slaže i uz ribu na gradele, super ide uz, primjerice, svinjske medaljone ili pak janjeće kotlete a pečeni krumpir uz ružmarin dobije poseban miris i okus, baš kao i pečena piletina.

rosemary-g95e210720_1280.jpg
Pixabay 

No, što je to toliko primamljivo u ovom začinu?

Ružmarin potječe iz mediteranskih krajeva gdje raste na tlu bogatom kalcijem, u suhoj klimi i na slanom morskom zraku. To je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova koji cvatu u travnju i rujnu a biljka može narasti između jednog do tri metra u vis. Ružmarin ima igličaste, tamnozelene listove koji intenzivno mirišu a ako ih probate osjetit ćete ljutkasti, opori, gorki okus zbog eteričnih ulja koja se nalaze u žlijezdama na donjoj strani lista.

chicken-g8e30ca45c_1280.jpg
Pixabay 

U kulinarstvu se, kao što smo već rekli, često koristi kod pečenki i pri roštiljanju, kad se njime premazuje meso i riba s kojima se odlično slaže. Također, grančica ružmarina, oguljena od iglica, se može koristiti kao štapić za ražnjić od janjetine, teletine ili svinjetine ili je možemo samo staviti uz meso i uživati u posebnom mirisu kojim će obogatiti jelo. Ružmarin služi i za aromatiziranje velikog broja jela, primjerice mlijeko za pripremu bešamel umaka, vino i med za mariniranje smokvi, šećerni sirup, razne marinade pa čak i u sok od naranče. Ružmarin pojačava i aromu povrća poput, recimo, rajčice, bundeve, krumpira, patlidžana, graška i leće ili gljiva. Dodajte ga krumpiru ili korjenastom povrću ili ga povežite sa sirom i smjesu koristite kao nadjev. Ide i u maslinovo ulje i u ocat a odlično se slaže i s drugim začinima, najbolje sa sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom kad čini herbes de provence, mješavinu odličnu kod pripreme variva, jela s rajčicama ili pizze.

herbs-gbecf81004_1280.jpg
Pixabay 

U nastavku vam donosimo i recept za kruh s ružmarinom!

Sastojci:
1 kg brašna (500g glatkog i 500 g oštrog)
1 šalica crnih maslina bez koštica
žlica mljevenog ružmarina
sol
šećer
kvasac
maslinovo ulje

bread-g467331132_1280.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo pripremite kvasac koji pomiješajte sa šećerom i vodom prema uputama. U međuvremenu pomiješajte glatko i oštro brašno, ubacite masline i posolite. Dodajte vodu s kvascem i po potrebi još dodatno vode te umijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna i kad ste dobili zadovoljavajuće tijesto, pustite ga da se malo odmori. Prije pečenja zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, tijesto prebacite u posudu za pečenje, pospite sa ružmarinom, soli i maslinovim uljem te pecite dok ne bude gotovo, do pola sata.