Vrijeme je za prosecco tortu, za koju već i sam naziv zvuči odlično, zar ne?! Posebno ukoliko ste ljubitelj rashlađenog prosecca, pjenušavog talijanskog vina, ali i mirisnog biskvita u kojem se spaja okus kreme, limuna i voća. Ova je torta odlična kako za posebne prilike tako i za mirno poslijepodnevno uživanje. Preporuka je tortu poslužiti uz čašu prosecca, te svježe jagode.
Prosecco torta
Sastojci:
350 g maslaca
350 g šećera
6 jaja
350 g brašna
100 ml prosecca
sok 1 limuna
100 g marmelade od jagoda
500 g jagoda, očišćene, oprane i natezane na komadiće
Za kremu
300 g omekšalog maslaca
600 g šećera u prahu
100 ml prosecca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Mikserom razradite maslac, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete rahlu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte brašno, malo soli, umiješajte. Dodajte sok limuna i prosecco, umiješajte te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U pripremljeni lim za pečenje torte (promjera 21 cm) premazan maslacem izlijte smjesu, poravnajte te pecite 45 do 50 minuta ili dok torta ne poprimi zlatnu boju te do kada čačkalica ne izađe suha iz biskvita. Ostavite da se prohladi u kalupu te nakon desetak minuta izvadite. Za vrijeme dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Izmiksajte maslac uz dodavanje šećera u prahu, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte prosecco i nastavite miksati kako bi krema poprimila rahli i glatki izgled.
Biskvite prerežite u dva sloja. Premažite s marmeladom, dodajte bogati sloj kreme te nadjenite komadićima jagoda. Poklopite drugom polovicom. Po želji premažite tortu kremom izvana ili samo ukrasite s kremom i jagodama.