Ako ste se ikad zapitali kakve veze ima okus pečenog mesa ili ribe i slanih inćuna pozivamo vas da to otkrijete na najbolji mogući način – pripremom odličnog umaka. Salsa verde ili zeleni umak odličan je svježi začin koji se priprema od inćuna, kapara, limuna, svježeg zelenog začinskog bilja te maslinovog ulja, a poslužuje se uz pečeno meso (piletinu, svinjetinu, janjetinu), ribu te kao dodatak komadima kruha koje planirate zapeči u pećnici. Odličan je dodatak i pečenom povrću ali i školjkama, a sama priprema ovog umaka nije zahtjevna. Odličan je dodatak i uz jaja te začin za sendviče.
Govoreći općenito o salsi verde za istaknuti je kako postoje brojne verzije (u Latinskoj Americi se za pripremu često koriste zelene rajčice i chili papričica, a tu je i odličan chimichurri umak) koje se razlikuju po odabiru namirnica, ali svaki od recepata se priprema kako bi spojio najbolje okusa svih sastojaka u zelenu smjesu u kojoj dominira biljni okus. Mi smo se odlučili za pripremu talijanske verzije, a ukoliko vam ostane dio pripremljenog umaka pospremite ga u hladnjak te potrošite kroz nekoliko dana.
Slavni Jamie Oliver kod pripreme ovog umaka savjetuje da se svi sastojci nasjeckaju ručno jer će tako u potpunosti otvoriti okuse.

Salsa verde
Sastojci:
1 češanj češnjaka
4 fileta usoljenih inćuna
1 lučica
1 limun, korica i sok
2 žlice kapara
svežan peršina
svežanj bosiljka
maslinovo ulje

Priprema:
Zdrobite i usitnite češnjak korištenjem noža ili u mužaru. Dodajte inćune te nastavite usitnjavati dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte nasjeckanu lučicu, svježe naribanu koricu limuna te sve dobro povežite. Umiješajte grubo nasjeckane kapare, oprano te nasjeckano bilje te svježe iscijeđeni sok limuna. Sve dobro promiješajte te dodajte maslinovog ulja onoliko koliko vam se čini potrebno, ovisno kakvu gustoću želite. Čuvajte u staklenki s poklopcem, poslužite uz pečeno meso, ribu, povrće ili školjke.