Sezona je rotkvica, ubacujemo ih u salatu, radimo od njih napitke, te koristimo priliku da isprobavamo nove recepte. No, jeste li znali da su i listovi rotkvice iskoristivi? Naime, od njih se može napraviti ukusni, pomalo pikantni pesto koji savršeno ide uz tjesteninu, piletinu, ribu i krumpir. Ovaj recept savršeno se slaže uz kulinarski trend po kojem se treba baciti što manje a iskoristiti što više od namirnice koju smo odabrali za obrok. Tako smo i mi odlučili iskoristiti listove rotkvice - oni su jestivi ali se rijetko koriste u salatama zbog svoje grube teksture - funkcioniraju jedino ako su listovi mladi i vrlo mali. Mogu se kuhati kao i svako drugo zelenje, ali i tu ćete htjeti koristiti mlade i nježne listove. Tekstura listova je razlog zašto su savršeni za pesto - nakon što su prerađeni u pesto, uopće nećete primijetiti njihovu hrapavu teksturu.

red-radish-g41da8c229_1920.jpg
Pixabay 

Valja napomenuti i da je lišće rotkvice prilično zdravo, jako je dobar antioksidans, uz bok brokuli i kelju. Također je bogato vitaminom C i kalcijem.
A evo kako napraviti pesto!

Sastojci:
4 šalice lišća rotkvice - oprano i osušeno
3 češnja češnjaka - sitno nasjeckana
Sok od pola limuna
½ šalice narezanih badema ili grubo nasjeckanih makadamija ili pistacija
½ šalice svježe ribanog parmezana
⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja plus još po potrebi
Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Pomiješajte prvih šest sastojaka u procesoru hrane ili blenderu.
Obradite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte još maslinovog ulja kako biste postigli gustu konzistenciju umaka. Začinite po ukusu solju i crnim paprom. Možete i zalediti i čuvati do dva mjeseca.