Salsa, odnosno u ovom slučaju umak, prilog je koji je posebno popularan u Srednjoj Americi i Meksiku. U tim zemljama salsa zapravo ima više značenja - može se odnositi na kuhane ili sirove umake, tople ili hladne umake te na one koji su glatki, izmiksani ili pak napravljeni od krupnijih komada. Salsa može biti ljuta ili blaga, pikantna ili pak voćna. Smatra se da upotreba salse seže još iz vremena Azteka, Maya i Inka, asteški vladari kombinirali su rajčice sa sjemenkama bundeve i ljutim papričicama, te ih servirali na ribi, divljači, jastogu i purici. Kako piše portal Volim ljuto, ovaj način pripreme je 1571. godine Alonso de Molina prozvao salsom.

Danas je salsa jako popularan prilog a iako se obično priprema od rajčice, ljutih papričica i luka uz varijacije, često se radi i od voća. Upravo jedanu takvu salsu predstavljamo danas - salsu u kojoj je glavna zvijezda ananas! Riječ je o osvježavajućoj salsi, napravljenoj od krupnije narezanih komada, dakle nije izmiksana, te ima savršen balans ljutog i slatkog. Ova salsa savršena je uz ribu ili piletinu a možete se zaigrati sa sastojcima - ubacite papaju ili mango a odličan dodatak je i rajčica!
Provjerite recept u nastavku.

pineapple-g322cddf4d_1920.jpg
Profimedia 

Sastojci:

1 šalica sitno nasjeckanog svježeg ananasa
¼ šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
¼ šalice crvene paprike, nasjeckane
1 jalapeno paprika, bez sjemenki i mljevena
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg korijandera
1 žlica soka od limete
1 češanj češnjaka, mljevenog (po želji)
½ žličice šećera
½ žličice soli

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i dobro promiješajte da se sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat da se okusi spoje i poslužite uz ribu ili pečenje.