Danas je svjetski dan mimoze, koktela koji se radi od samo dva sastojka - šampanjca (ili pjenušca) i svježe cijeđenog soka od naranče a koji se najčešće poslužuje na vjenčanjima, proljetnim i ljetnim brunchevima, ženskim večerima…
Piće potječe iz 1920-ih i najvjerojatnije je dobilo ime po žutom cvijetu porijeklom iz Australije. Ipak, kako to često bude, postoji više različitih priča o podrijetlu ovog koktela. Jedna priča je da je 1921., u Buck’s Clubu u Londonu, izumljen Buck’s Fizz. Bilo je to piće sastavljeno od šampanjca i soka od naranče, poput mimoze, ali s više pjenušca ili šampanjca. Mimoza sadrži jednake dijelove soka od naranče i šampanjca a vjeruje se da je takvu verziju stvorio barmen u hotelu Ritz u Parizu, 1925. godine.
Druga priča kaže da je redatelj Alfred Hitchcock izumio omiljeno piće u San Franciscu 1940-ih no Oxford Companion to American Food and Drink tvrdi da je Hitchcock zapravo taj koji je popularizirao mimozu kao piće za brunch.
Bez obzira koja je verzija istinita, mimoza će uvijek biti omiljeni koktel, jednostavan za pripremu a ukusan kao dodatak na vjenčanjima, brunchevima, druženjima…
Mimoza se radi u omjeru 1:1, dakle pola čaše šampanjca ili pjenušca te pola čaše svježeg soka od naranče. Poslužuje su u visokim, uskim čašama (flutes) a ukrašavaju se po želji, najčešće s kriškom naranče ali možete ubaciti i jagodu, ružmarin, brusnice…
Stoga, proslavimo danas svjetski dan mimoze i nazadravimo s ovim elegantnim koktelom!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.