Danas je svjetski dan mimoze, koktela koji se radi od samo dva sastojka - šampanjca (ili pjenušca) i svježe cijeđenog soka od naranče a koji se najčešće poslužuje na vjenčanjima, proljetnim i ljetnim brunchevima, ženskim večerima…
Piće potječe iz 1920-ih i najvjerojatnije je dobilo ime po žutom cvijetu porijeklom iz Australije. Ipak, kako to često bude, postoji više različitih priča o podrijetlu ovog koktela. Jedna priča je da je 1921., u Buck’s Clubu u Londonu, izumljen Buck’s Fizz. Bilo je to piće sastavljeno od šampanjca i soka od naranče, poput mimoze, ali s više pjenušca ili šampanjca. Mimoza sadrži jednake dijelove soka od naranče i šampanjca a vjeruje se da je takvu verziju stvorio barmen u hotelu Ritz u Parizu, 1925. godine.

Druga priča kaže da je redatelj Alfred Hitchcock izumio omiljeno piće u San Franciscu 1940-ih no Oxford Companion to American Food and Drink tvrdi da je Hitchcock zapravo taj koji je popularizirao mimozu kao piće za brunch.

ecaterina-tanase-9Bth_LiiMoo-unsplash.png
Unsplash 

Bez obzira koja je verzija istinita, mimoza će uvijek biti omiljeni koktel, jednostavan za pripremu a ukusan kao dodatak na vjenčanjima, brunchevima, druženjima…

Mimoza se radi u omjeru 1:1, dakle pola čaše šampanjca ili pjenušca te pola čaše svježeg soka od naranče. Poslužuje su u visokim, uskim čašama (flutes) a ukrašavaju se po želji, najčešće s kriškom naranče ali možete ubaciti i jagodu, ružmarin, brusnice…

Stoga, proslavimo danas svjetski dan mimoze i nazadravimo s ovim elegantnim koktelom!