Lagano, ukusno i brzo za pripremu, najkraće je kako bi mogli opisati ovo jelo. I dok na prvi pogled bi moglo izgledati prejednostavno, jer to je samo salata, ovo se jelo pokazalo i više nego odličan prilog grilanoj piletini, mesu s roštilja ali i kao laganiji obrok koji je poslužen uz jedno tvrdo kughano jaje i malo krutona i više nego dobrodošao u toplim ljetnim danima. Tajna je u slojevitoj pripremi, prije svega grilanju salate, naša je preporuka grilati srce tvrđih zelenih salata, kao što su rimska salata i endivija, te u pripremi odličnog domaćeg umaka, popularnog ranch umaka koji je i više nego doborodoša preljev za salate, pečeno povrće i meso. I za istaknuti je kako je priprema domaćih umaka uvijek bolji odabir od kupnje gotovih, jer pipremom kod kuće vi odabirete namirnice te tako izbjegavate aditive i dodani šećer. Ukoliko slanina nije vaš odabir, jednostavno je izostavite, a odlična zamjena može biti grilani sir.
A kako pripremiti ovo jelo? Otkrivamo, nije teško.

Grilana salata s domačim umakom i prženom slaninom

Sastojci:
6 kriški slanine
4 srednje velika kom salate (rimska ili endivija), grila se središnji hrskaviji dio
maslinovo ulje
stručak vlasca, sitno nasjeckan
sol

Za umak
50 g majoneze
100 ml mlaćenice
malo mladog luka
češanj češnjaka
1 žličica senfa
½ limuna, sok

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite slaninu oko 15 minuta ili dok ne postane hrskava. Ohlađenu nasjeckajte na manje komade. U međuvremenu zagrijte gril tavu. Opranu i posušenu salatu premažite s maslinovim uljem te začinite s malo soli. Pecite je sa svake strane 1 do 2 muinute ili dok rubovi ne budu grilani. Pečenu salatu stavite na tanjur za posluživanje.
Umak pripremite tako da sitno nasjeckate luk i češnjak te potom pomiješate sve sastojke. Začinite s malo soli. Kušajte, po potrebi dodajte sastojke čiji okus želite naglastiti. Pripremljeni umak prelijte preko grilane salate te pospite s pečenom slaninom te sitno nasjeckanim vlascem.
Po želji poslužite uz povrće ili meso po želji.