Limunada je, složit ćete se, odličan odabir za rashlađivanje tijekom ovih vrućih dana. No, ova verzija koju predstavljamo danas - limunada s lavandom - cvjetna je verzija klasika koja će vas osvojiti na prvi gutljaj.
Lavanda je, naravno, jestiva, nije neuobičajeno da je koristimo (sljedeći period predstavit ćemo vam više recepata s ovim prekrasnim cvijetom čiji nas miris momentalno odnese na, recimo, Hvar ili u Provansu) a sad ćemo je spojiti s osvježavajućim napitkom i dati mu novi twist. Lavande nije potrebno puno, jer ako pretjeramo izgubit će se onaj okus koji tražimo - lagani cvjetni dašak koji se tako lijepo slaže s gorko-slatkom limunadom.Za ovaj napitak potrebno vam je 20 minuta i sljedeći sastojci:

- 1 mala šaka svježe ubranih i ispranih cvjetova lavande ili 1 žlica osušenih cvjetova lavande
- 1 šalica šećera
- 2 šalice kipuće vode
- 1.5 šalica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 šalice hladne vode, plus još po potrebi
- Led
- Tanko narezani limun i nekoliko grančica lavande, za ukras po želji

profimedia-0342662683.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo pripremite cvjetove lavande i to tako da ćete odrezati cvjetove lavande sa stabljika i staviti ih u srednju zdjelu (odaberite neku koja podnosi vruću vodu). Cvjetove pospite šećerom te prstima lagano utrljajte cvjetove u šećer. Sad ulijte 2 šalice kipuće vode i miješajte žlicom dok se šećer ne rastopi. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta (ili do nekoliko sati). Procijedite dobiveni sirup s lavandom i ulijte u bokal za posluživanje ili vrč. U njega potom umiješajte limunov sok. Dodajte još 2 šalice hladne vode. Kušajte i prilagodite kiselost. Dodajte još soka od limuna ako je previše slatko. Dodajte još šećera ako je previše trpko. Dodajte led i više vode do željene razine koncentracije. Ukrasite komadima tanko narezanih limuna i nekoliko grančica lavande.

food-g3a5c25f79_1920.jpg
Pixabay