Mrkva je jedno od povrća koje je svoje mjesto pronašlo u svakoj kuhinji. Korjenasti plod privlači bojom, okusom te činjenicom da se može pripremiti na brojne načine, kuhanjem, pirjanjem, pečenjem ali i glaziranjem. Glaziranje je tehnika pripreme kako mrkve tako i drugog korjenastog povrća kojom se osim sjajne površine kreira odličan okus te tekstura zahvaljujući rekaciji koja se događa između masnoće, škroba i šećera u samom plodu. Postoji više načina kako glazirati mrkvu, a zanimljivo je kako med možete zamijeniti javorovim sirupom ili šećerom. Donosimo recept.

Sastojci:
800 g mrkve
200 g povrtnog temeljca
2 žlice maslaca
3 žličice meda
sol, papar
1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:
Odaberite mlade mrkve sa zelenim stabljikama. Odrežite zeleni dio ali ostavite nekoliko centimetara čistih stabljika. Mrkve operite te ukoliko nije potrebno nemojte ih guliti jer ćete tako zadržati vrijedne nutrijente. Samo dobro operite. Ukoliko su mrkve velike prepolovite ih. Zagrijte temeljac te mrkve kuhajte oko 15 minuta. Ocijedite. U loncu zagrijte maslac te pirjajte mrkve oko 5 minuta. Umiješajte med. Glazirane mrkve po želji posolite i popaprite. Prije posluživanja jelo pospite peršinom.
Savjet više – glaziranu mrkvu poslužite kao prilog uz meso ili pečenu ribu. I ne zaboravite, glazirana mrkva se mora poslužiti odmah, kako bi u potpunosti uživali u odličnom okusu.