Danas nam je na repertoaru Labneh (Labaneh), sir od jogurta od mlijeka krava, deva, ovaca i koza, podrijetlom iz Libanona a koji se na sličan način priprema na cijelom Bliskom istoku. Radi se u obliku malih loptica koje se poslije mariniraju u maslinovom ulju i uz češnjak, začinsko bilje poput ružmarina, origana i estragona, čili papričica…

profimedia-0327392399.jpg
Profimedia 

Mi ćemo raditi ‘homemade’ Labneh, odnosno napravit ćemo ga od grčkog jogurta te ga takvog poslužiti na tostu. Dobit ćemo tako osvježavajući doručak u libanonskom stilu kojem ćete se rado vraćati tijekom ovoih vrućih ljetnih dana.

Sve što nam treba za ovaj recept je šalica grčkog jogurta, prstohvat za’atara (ovaj začin možete nabaviti u bilo kojem dućanu sa začinima), šaka svježe nasjeckane mente i malo maslinovog ulja. Pokrit ćemo zdjelu papirnatim ručnicima ili gazom te dodati šalicu grčkog jogurta. Ostavit ćemo u hladnjaku preko noći da se ocijedi.

profimedia-0646132634.jpg
Profimedia 

Gotovoj smjesi dodat ćemo još malo za’tara i mente, po želji polijte s još malo maslinovog ulja te poslužite uz tost ili domaće lepinjice. Ide odlično uz mini rajčice i masline. Prijatno!