Ba Lai torta (ili Bánh Bà Lai) tradicionalna je vijetnamska slastica, torta koja dolazi u tri jedinstvene boje - zelenoj, tamnosmeđoj i žutoj. Ova torta je slatka, ima aromatičnu aromu kokosa, listića pandana pomiješanih s mahunama i kakaom, a rezultat je vrlo mekan i gladak desert. Zanimljivost ove torte je što su boje dobivene zahvaljujući namirnicama, točnije listovima a iako na prvi pogled izrada ove torte izgleda komplicirano, zapravo je riječ o vrlo jednostavnom receptu koji možete isprobati u nastavku!

Sastojci:
1. DIO:
- 3 jaja
- 90 g brašna
- 90g običnog rižinog brašna
- 60 g tapioka brašna
- 500-600 ml kokosovog mlijeka
- 120 ml kondenziranog mlijeka
- 150 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 tuba vanilije

2. DIO:
50 ml filtrirane vode + 2 žličice kakaa u prahu.

3. DIO:
75 g kuhanog i parenog zelenog graška, podijeljenog na 2 dijela.

4. DIO:
50 ml soka od lišća pandana (za smeđu boju)

profimedia-0665632266.jpg
Profimedia 

Priprema:

Korak 1: Prosijali ste mješavinu brašna, rižino brašno i tapioka brašno u veliku zdjelu, a zatim dobro pomiješajte s ostalim sastojcima iz prvog dijela.
Korak 2: Stavite smjesu u blender, trebalo bi biti oko 1 litre smjese
Korak 3: Pomiješajte boje
Podijelite gore dobivenu 1 litru smjese na 3 jednaka dijela, a zatim nastavite miješati svaki dio kako biste formirali 3 sloja okusa i boja:
Smeđa boja: Pomiješajte prvi dio s vodom u koju ste umiješali kakao
Žuta boja: Pomiješajte drugi dio sa jednim dijelom kuhanih mahuna i stavite u blender
Zelena boja: Pomiješajte treći dio smjese s ostatkom mahunarki i s 50 ml soka od lišća pandana te stavite u blender
Korak 4: Pecite kolač na pari
Kalup za torte namažete tankim slojem ulja i obložite papirom za pečenje da lakše izvadite kolač a zatim ga stavite u posudu za parenje i zakuhajte vodu. U kalup prvo stavite kakao sloj, kuhajte na pari 10 minuta, zatim lagano ulijte žuti sloj, kuhajte na pari 15 minuta, na kraju dodajte zeleni sloj da se kuha na pari dok se sve potpuno ne skuha (oko 20 minuta).
Pustite da se kolač ohladi te ga čuvajte u hladnjaku.