Priprema pizze je svojevrsna umjetnost, ona koja počiva na umijeću pripreme tijesta a koje opet ovisi o kvalitetnom brašnu, tehnici mijesenja te naravno pečenja. Ali, i ukoliko nemate savršeni recept a uživate u domaćoj pizzi naš je savjet da pripremite mini zalogaje. Mini pizze se pripremaju od istog tijesta i na jednak način kao i ona klasična, velika pizza, ali zahvaljujući svojoj veličini dopuštaju da ih se nadjene različitim nadjevima, što je odlično ukoliko ih pripremate za obiteljski obrok ili za druženja oko stola. Osim dobro pripremljenog tijesta te nadjeva po želji, dobro je zapamtiti savjet kako je ali je vrijedno zapamtiti da pizze biti još bolje ukoliko ih položite ne sam u zagrijanu pećnicu već i na zagrijani lim za pečenje. Tako će vaše tijesto stvoriti zračne jastučiće te oduševiti hrskavim rubom.
A čime nadjenuti? Umak od rajčice, mozzarella, šunka ili pršut, masline, koji listić bosiljka, svojevrsni je standard koji osvaja posebnošću ukoliko nadjev kreirate po vlastitim željama. I nezaboravite na nekoliko kapi maslinovog ulja, čini čuda! A ukoliko pizzete pripremate s najmlađim članovima obitelji, zapamtite, nije važno da pizze budu savršenog oblika. A sad, zamijesimo!

Sastojci:
Za tijesto:

300 g brašna za pizze
1 žlica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žlica maslinovog ulja

Za umak:
150 ml passate
malo suhog bosiljka
malo miksa začinaskog bilja po želji

Za nadjev:
Po želji - naribani cheddar, pršut, šunka, masline, paprike...
200 g mozzarelle, narezana na ploške

Priprema:
U veću posludu dodajte brašno. Dodajte malo soli na jednu stranu posude te kvasac na drugu. Pospite sa šećerom te dodajte 190 ml vruće vode. Žlicom povežite sve sastojke, važno je povezati svo brašno. Prebacite masu na pobrašnjelu površinu. Mijesite 5 do 10 minuta kako bi brašno postalo glatko i eleastično. Nauljite s malo maslinovog ulja posudu u koju prebacite tijesto, pokrijte prozirnom folijom te ostavite sat vremena. Za vrijeme uzdizanja tijesta pripremite umak. U tavu dodajte passatu, dpdajte bosiljak i odabrano začinsko bilje. Kuhajte dok ne zavrije na niskoj vatri, lagano miješajte oko 5 minuta, potom sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Pripremite nadjev. Tijesto premijesite te podijelite u 6 komada podjednake veličine. Premijestite svaki komad. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva te u pećnici stavite lim za pečenje. Oblikujte svaku od baza promjera cca 15 cm. Pizze smjestite na papire za pečenje. Premažite umakom, dodajte mozzarelu i nadjev po želji te pecite 2 do 3 pizze odjednom oko 12 minuta. Pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja. Pečene mini pizze narežite i poslužite toplo.