Breskve na žaru savršena su ljetna poslastica, onda kad su breskve najzrelije i najsočnije. Pečenje na roštilju pomaže da dođe do izražaja njihova slatkoća, a apsolutno su neodoljive kada se preliju sladoledom i pospu smeđim šećerom i cimetom.
Za ovaj recept koristite breskve koje su zrele, ali čvrste. Breskve ne bi smjele biti kašaste; zapravo, možete čak koristiti i nektarine. Recept je brz i jednostavan, ali ipak postoje neki savjeti uz koje će jelo biti savršeno:
- breskve obilno premažite maslacem da se ne zalijepe za žar
- nemojte ih okretati, pustite da se peku barem 2-3 minute na jednoj strani; budite strpljivi i bit ćete nagrađeni prekrasno pougljenjenim breskvama
- ako živite u stanu ili nemate roštilj, ovu poslasticu možete napraviti na štednjaku, na vrućoj grill tavi

Breskve na žaru najbolje je poslužiti tople sa sladoledom od vanilije ili šlagom sa strane. Za malo hrskavosti, pospite ih sjeckanim orašastim plodovima ili granolom.

peaches-g59009d953_1920.jpg
Pixabay 

Sastojci:

4 zrele breskve, prerezane na pola i bez koštice
2 žlice neslanog maslaca, otopljenog
2 žlice svijetlo smeđeg šećera
2 žlice granuliranog šećera
1/2 žličice mljevenog cimeta
malo soli
8 kuglica sladoleda od vanilije, za posluživanje

Priprema:

Ugrijte grill (ili grill tavu). U maloj zdjeli pjenjačom pomiješajte smeđi šećer, granulirani šećer, cimet i sol. Stavite sa strane.
Prerezanu stranu breskvi premažite otopljenim maslacem. Stavite breskve na vrući roštilj, prerezanom stranom prema dolje, i pecite 2 do 3 minute, dok ne vidite jasne tragove pečenja. Okrenite ih i pecite ih s prerezanom stranom prema gore još 2 minute.
Za posluživanje stavite pečenu polovicu breskve na tanjur i pospite sa prije napravljenom smjesom šećera, dok je breskva još topla. Na vrh stavite kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag.