Ukoliko volite jela s tjesteninom, posebice ona koja se pripremaju brzo i lako, obožavate rajčice ali I naglašene ljutkaste okuse, imamo jelo za vas. Penne all'arrabbiata je talijanski klasik koji svoje korijene vuče iz regije Lazio I jedno je od jela koja s ponosom nose oznaku cucina povera italiana, jela sirotinjske kuhinje; a osim što se priprema lako i brzo, za istaknuti je kako je ovo jelo dobrodošlo u svako doba godine. Ljeti će se naravno u vašem loncu naći domaće rajčice dok van sezone omiljenih plodova za pripremu ovog jela možete koristiti one iz konzerve.
Vezano uz naziv jela za istaknuti je kako sam pojam arrabbiata na talijanskom znači biti ljut, ljutiti se, ali ne, ovo vas jelo nikako neće učiniti ljutitima ukoliko ste ljubitelj snažnih spici okusa, jer neizostavni sastojak jela su čili papričice. Zanimljivo je kako se ovo jelo pojavilo i u talijnskom filmskom klasiku Roma iz 1972. redatelja Federica Fellinija.
Tajna ovog jela je u pripremi penne tjestenine te sočnog umaka, zato krenimo.

Sastojci (za 6 osoba):
500 g penne tjestenine
500 g nasjeckane domaće rajčice (može i iz konzerve)
3 češnja češnjaka, nasjeckani
2 mini čili papričice (uklonite im sjemenke)
šaka svježih listića bosiljka
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i čili papričice, pirjajte 2 do 3 minute. Pazite da češnjak ne zagori. Dodajte rajčice, dobro promiješajte te kuhajte dok ne zakipi. Kuhajte desetak minuta uz povremeno miješanje kako bi se umak zgusnuo, začinite po želji. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na ambalaži. Ocijedite, ali sačuvajte šalicu vode od kuhanja tjestenine. Ocijeđenu, al denete skuhanu tjesteninu ubacite u tavu s umakom, umiješajte, dodajte pola od količine listića bosiljka. Ukoliko je potrebno podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine kako bi tjestenina bila žitka i prožeta umakom. Poslužite te dodajte ostatak listića bosiljka. Po želji jelo začinite s malo svježe ribanog parmezana.