Nema od čega sve ne radimo sladoled, pogotovo od sezonskog ljetnog voća ali, eto, gotovo nikad ne radimo sladoled od - grožđa. Naime, napraviti sladoled od tog voća nije baš jednostavno jer grožđe sadrži veliku količinu vode, zbog čega kad ga zaledimo riskiramo komade leda u sladoledu. Ako ga radimo kod kuće, od grožđe možda možemo napraviti gusti pire, ali za velike komercijalne svrhe to je skoro nemoguće. Srećom, zato od grožđa možemo raditi sorbet a za to nam trebaju samo četiri sastojka! Najvažniji sastojak je, naravno, grožđe, pa pazite da odaberete neko slatko i bogato. Ovaj recept zahtijeva više šećera nego drugi sorbeti, a rezultat je baršunasto mekana kuglica koja je jednako punog okusa kao bilo koja čaša vina. Možete ga poslužiti kao predjelo, uz oštar sir s maslacem. A evo kako ga napraviti.
Sastojci:
Oko 5 šalica opranog grožđa
2/3 šalice šećera
1/4 žličice soli
Limunov sok po ukusu
Priprema:
Stavite cijele bobice grožđa u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne postanu tekuće, ali se kožica ne raspadne, oko 10 sekundi. Procijedite u zdjelu, pritišćući kožice i sjemenke žlicom kako bi pustili sok; trebali biste imati oko 2.5 šalice pirea. Umiješajte šećer i sol dok se ne otope, a zatim kušajte. Ako je previše slatko, dodajte sok od limuna, 1/8 žličice odjednom. Ohladite bazu u hladnjaku dok se ne ohladi, 2 do 3 sata a zatim dovršite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača. Prebacite sorbet u zamrzivač i ohladite dok se ne stegne, najmanje 3 sata. Poslužite uz sir!