Hladne juhe dobar su izbor tijekom ljeta. Ukusne su, sadrže potrebne nutrijente a s obzirom da se služe hladne - lijepo nas i osvježe. Osim Danas zato donosimo jedan recept za takvu juhu, i to za hladnu juhu od krastavaca koja je savršena za vruće ljetne večeri. Kremasta je, hladna, bistra i osvježavajuća, može poslužiti kao ukusno hranjivo predjelo ili prilog. Da biste je napravili, ne morate paliti pećnicu, štednjak, pa čak ni roštilj. Samo ubacite sastojke u blender, napravite pire i ohladite! Nakon nekoliko sati u hladnjaku, ova juha od krastavaca bit će toliko kremasta, hladna i osvježavajuća da ćete joj se rado vraćati!
Sastojci:
6 krastavaca, tanko narezanih (+ ostavite nekoliko kriški za ukras)
1½ šalica grčkog jogurta
¾ šalice svježeg bosiljka
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ( + još za prelijevanje)
3 žlice svježeg soka od limuna
2 žlice svježeg kopra
1 češanj češnjaka
¾ žličice morske soli
½ žličice meda
Svježe mljeveni crni papar
Svježa menta, kopar ili vlasac, za ukras
Priprema:
U blenderu pomiješajte krastavce, jogurt, bosiljak, maslinovo ulje, limunov sok, kopar, češnjak, sol, med i papar te izmiksajte dok ne postane glatko. Hladiti najmanje 4 sata.
Poslužite u zdjelicama ili tanjurima i ukrasite kriškama krastavca, svježim začinskim biljem, malo maslinovog ulja i svježe mljevenim crnim paprom.