Ružičastim nokturnom u plemićkom ruhu u suhopoljskom Dvorcu Janković, u subotu, 3. rujna, otvara se ekskluzivni vinski festival Slavonija i Podravina, wine not!? Njegovo premijerno izdanje prošle godine visoko je podiglo letvicu, pa vinoljupci i ovog rujna očekuju vrhunski spoj vina, gastronomije, dobre glazbe i umjetnosti na najljepšim lokacijama Plemićke rute Virovitičko-podravske županije. Poznata enologinja Ivana Nemet već je tradicionalno ambasadorica festivala, ali i glavna 'izbornica' vina, dok gurmansku priču potpisuju poznata imena poput nagrađivane slastičarke Sandre Jadek, gastro blogerice maXYame i uigranog tima poznatog Zlatnog klasa. Posjetitelji će imati prigode uživati u vinima vinarija Vineda, Dvojak, Patkoš, Matković, PP Orahovica, OPG-ova Jović i Kostelac te vinima Udruge vinara Sveti Vinko.

Slavonija i Podravina, wine not_foto Matija Turkalj_04.jpg
Matija Turkalj/ TZ VPŽ 

Na programu je čak šest vinskih eventa. Nakon degustacije ružičastih vina u suhopoljskom dvorcu, u Park šumi Jankovac 11. rujna uživat će se u vinskom pikniku, Wine&Art u virovitičkom Dvorcu Pejačević na rasporedu je 17. rujna, u Noskovcima će se 22. rujna ispreplesti dvije priče – ona o graševini i Dravska priča, na padinama Krndije i Papuka u Orahovici 24. rujna 'šeće' se i ispija vinski maraton, a manifestacija završava 1. listopada Vinom i poezijom u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici.

Slavonija i Podravina, wine not_foto Matija Turkalj_07.jpg
Matija Turkalj/ TZ VPŽ 

"Ovogodišnjim vinskim festivalom spojili smo dva snažna turistička aduta – Plemićku rutu i vrhunska vina Slavonije i Podravine.Na području naše županije duga je vinarska i vinogradarska tradicija. U Slatini je daleke 1864. proizveden jedan od prvih pjenušaca u Hrvatskoj, a poznati smo i po nagrađivanom zelenom silvancu iz Orahovice, dok je na padinama Bilogore, Krndije i Papuka sve više obiteljskih butik vinarija s izvrsnim vinima. Dio njih imat ćemo prigode degustirati i ovog puta“, ističe Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije, koja je uz lokalne turističke zajednice organizator svih šest događanja.

Slavonija i Podravina, wine not_foto Matija Turkalj_12.jpg
Matija Turkalj/ TZ VPŽ 

Broj mjesta na ovim vinskim događanjima je ograničen, cijena kotizacije po eventu iznosi 100 kuna po osobi, osim za Vinski piknik u Park-šumi Jankovac. Za njega će se trebati izdvojiti 150 kuna, kotizacija vrijedi za dvije osobe i uključuje najam piknik košarice s buteljom vina po izboru. Kotizacija se plaća putem obrasca koji se možete pronaći na web stranici www.tzvpz.hr, poručuju organizatori.

Slavonija i Podravina, wine not_foto Matija Turkalj_08.jpg
Matija Turkalj/ TZ VPŽ