Još uvijek na tržnicama možemo naći breskve, rajčice, paprike i krastavce. Iako vam je vjerojatno na pamet odmah pala neka salata, mi ćemo zapravo te sastojke staviti u juhu, točnije u gazpacho. Ljepota gazpacha je u tome što sastojke možete marinirati u hladnjaku sat vremena ili čak preko noći, tako da sve što trebate učiniti neposredno prije posluživanja je upaliti blender. Koristit ćemo čvrste ali zrele breskve, paprike, krastavac i rajčice dok će svježe začinsko bilje dodatno začiniti i okus i teksturu ove zanimljive hladne juhe. Također, možete koristiti i žute rajčice, tad će juha imati svjetliju boju. 

profimedia-0145622675.jpg
Profimedia 

A evo što vam sve treba za ovaj zanimljivi gazpacho:

1.8 kg zrelih rajčica, bez jezgre i grubo nasjeckane; plus 1 srednja rajčica, bez jezgre i sitno narezana na kockice, za posluživanje
Pola krastavca
1 mala paprika, očišćena od sjemenki i sitno narezana
1 ljubičasti luk, narezan na tanke ploške, ili 1/4 šalice sitno narezanog crvenog luka
6 velikih listova svježeg bosiljka, plus mali svježi listovi bosiljka za posluživanje
1 zrela breskva, očišćena od sjemenki i sitno narezana na kockice
2 češnja češnjaka nasjeckana
2 žlice sherry octa
Sol i papar
Ekstra djevičansko maslinovo ulje, za podlijevanje

Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane rajčice, velike listove bosiljka, češnjak i ocat; posolite. Pokrijte i ohladite 1 sat. U međuvremenu ohladite zdjelice za posluživanje u hladnjaku.
Izvadite i bacite bosiljak. Prebacite smjesu u blender (radite u serijama, ako je potrebno) i miješajte dok smjesa ne postane pjenasta i glatka, oko 2 minute. Začiniti po želji. Ulijte juhu u ohlađene zdjelice; Stavite malo krastavca, rajčice narezane na kockice, paprike, mladog luka i breskve u sredinu svakog. Po vrhu stavite male listiće bosiljka. Prelijte uljem, začinite po želji i poslužite.