Prohladni jesenski dani potiču nas da se okrenemo pripremi slatkog comfort fooda. I dok tražite ideje koje će spojiti sve što se krije pod tim pojmom, pozivamo vas da se okrenete sočnom domaćem plodu, jabuci. I uključite pećnicu. Znate li da postoji oko 10.000 sorti ovog omiljenog osvježavajućeg voća? Razlikuju se po veličini, izgledu, boji te po okusu i sočnosti, ali bez obzira na to, upravo su jabuke omiljeno voće. Sastav jabuka čini puno vode, ugljikohidrata, masti, bjelančevina i celuloze. Ali tu su i šećeri, pektin te brojni vitamini i minerali zbog kojih je jabuka tako važna u našoj prehrani. Iako smo naviknuli da uglavnom uživamo u svježim, sirovim jabukama, odličan je trenutak za prisjetiti se kako se jabuke mogu kuhati, peći, sušiti, od njih pripremamo domaće džemove, sokove te jabučni ocat.

Ovo voće ima dug vijek, no važno je da ih čuvate u hladnjaku ili u prostoriji s manje svjetla gdje je stabilna niža temperatura i ima dovoljno zraka. Upravo zahvaljujući hranjivosti i trajnosti ovog voća, jabuka je odličan plod za pripremu slanih i slatkih jela koji će tijekom hladnijih dana biti odličan dodatak kalsičnim obrocima. Savijače, pite, palačinke, muffini, ali i povrtne salate, mesna pečenja, umaci i pirei još su ukusniji ako ih pripremamo s jabukama. A potvrda tome je i recept kao stvoren za jesenske uživancije.

Nabujak od sira i jabuka
Sastojci:
250 g posnog sira
2 jaja
300 g jabuka
20 g pšenične krupice
šećer po želji
malo cimeta
1/2 vrećice praška za pecivo

Priprema:
Žumanjke, cimet i šećer pjenasto umutite. Dodajte sir, griz, prašak za pecivo i naribane jabuke. U smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka. Istresite u zdjelu ili dublji kalup za pečenje i pecite oko pola sata, odnosno dok ne poprimi lijepu boju. Poslužiti s kompotom, preljevom od vanilije, čokolade ili nekim voćnim umakom.