Sve smo bliže regionalnom natjecanju za S.Pellegrino Young Chef Academy koje pokriva zemlje jugoistočne Europe i Mediterana, a u kojem ove godine sudjeluje i hrvatski predstavnik, junior sous chef restorana ManO2, Ivan Tartaro. Ovo regionalno natjecanje održat će se u Zagrebu od 7. do 9. 11. 2022. a poznat je i žiri kojem će svaki od 10 natjecatelja predstaviti svoje signature jelo. U Zagrebu će odluku o pobjedniku natjecanja donijeti chefovi Jeffrey Vella (chef rovinjskog restorana Cap Aureo), Avivit Priel Avichai, Georgianna Hiliadaki, Iwona Niemczewska i Oana Coanta, a pobjednik ovog kako i ostalih regionalnih natjecanja ulazi u veliko finale koje će se 2023. održati u Milanu. Pobjedniku velikog finala bit će proglašen najboljim mladim chefom na svijetu te će primiti paralelne nagrade: S.Pellegrino Award - Social Responsibility, Acqua Panna Award - Connection in Gastronomy i Fine Dining Lovers Food - Thought Award.

Ovo je natjecanje i više nego važno, jer osim što brojnim mladim kuharima diljem svijeta S.Pellegrino Young Chef Academy Competition predstavlja ulaznicu u svijet visoke gastronomije, ono ima za cilj privući, povezati te edukacijom te mentoriranjem i oblikovati mlade talenete, one na kojima ostaje gastronomija budućnosti. Od velike je važnosti i za pozicioniranje hrvatske gastronomije zato je za istaknuti to što u natjecanju sudjeluje kreativni Ivan Tartaro, junior sous chef restorana ManO2. Školovan u New Yorku na International Culinary Center, mladi chef radno iskustvo je stjecao radom u njujorškim restoranima te zagrebačkom Soi Fusionu, Takenoku te restoranu ManO2, za ovo se izuzetno važno natjecanje priprema radeći s mentorom Hrvojem Kroflinom, glavnim chefom restorana ManO2, a izuzetno je zanimljivo i jelo kojim će sudjelovati u natjecanju.

Naziv jela je Grounded Roots i odraz je filozofije rada restorana ManO2 u kojem sve počiva na mikrosezonalnosti, zero wasteu te posvećenosti tehnikama fermentacije. Inspiracija za ovo vege jelo izvire iz jesenskog obilja kontinentalne Hrvatske – različitih vrsta gljiva, bilja i povrća, te se priprema tehnikama kojima u ManO2 na najbolji način ističu snagu svake odabrane namirnice.

Grounded Roots Ivan Tartaro S.Pellegrino Young Chef Academy Competition
S.Pellegrino Young Chef Academy 

Ujedno jelo je savršen odgovor na pitanje koje organizator natjecanja postavlja svakom kandidatu: Koju poruku, povijest i identitet želite prenijeti ovim jelom?" a glasanje za natjecatelje iz grupe zemalja jugoistočne Europe i Mediterana završava 3. studenog. Kao i u svakom natjecanju, svaki glas je važan, zato prihvatite poziv, sudjelujte te dajte svoj glas našem kandidatu.