Uoči Svjetskog dana hrane Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, u razdoblju od 10. do 14. listopada,obilježava treći nacionalni Tjedan školskog doručka, projekt pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Škole će u Tjednu školskog doručka putem uzbudljivih natječaja i zabavnih aktivnosti podsjetiti na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi.

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Povodom toga se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka. Ove godine u osnovnim školama diljem Hrvatske slavimo Tjedan školskog doručka od 10. do 14. listopada, pod sloganom “3,2,1… Kreni!”. Tema ovogodišnje proslave Tjedna školskog doručka usmjerena je na početke: početak pravilnih prehrambenih navika, početak školskog dana, početak pripreme doručka, početne faze promjena u svakodnevnim navikama…

Ovom hvalevrijednom projektu pridružila se chefica Nastasja Chiara Petrić (ukoliko još niste zapratite njezin IG profil chiarin.tanjuric) koja je s chefom zagrebačkog restorana ManO2, Hrvojem Kroflinom, podsjetila na važnost doručka, posebno onog koji se poslužuje u školama, s namjerom da se na državnoj razini zajedničkim snagama unaprijedi doručak u svim školama Hrvatske. Na pitanje zašto, Nastasja Chiara Petrić odgovara: “To je jedini obrok kojeg jede velika većina učenika, a od svih ostalih, uglavnom je nutritivno najslabiji. Budući da su svi ostali obroci više manje u redu, fokus je na poboljšanju doručka kao najbitnijeg dnevnog obroka kod djece koja svoj dan kreću rano ujutro i trebaju energiju kako bi funkcionirali u normalnom ritmu.”

A doručak na koji podsjećaju Nastasja Chiara Petrić i Hrvoje Kroflin svojevrsni je klasik blizak svakome od nas, onaj koji ćemo sa zadovoljstvom pripremiti i kod kuće za obitelj. Nutritivno jak, većini djeci omiljen, zanimljiv je jer se nalazi i unutar budžeta koji je predviđen za školski doručak. Podsjećamo kako se priprema palenta, žganci s lukom i špekom, uz napomenu kako je ovo jelo prilagodljivo djeci s posebnom vrstom prehrane.
Za pripremu su vam potrebni palenta, špek, kiselo vrhnje i luk, a u video formatu chef Kroflin podsjeća kako i pripremiti ovaj odličan obrok.

U Tjednu školskog doručka učenici će na zabavan način naučiti kakav doručak hrani naš mozak, a koja hrana daje energiju i snagu kako bi mogli uživati u igri s prijateljima i sportu. Istraživat će od kuda dolazi hrana na naš stol i kao pravi kuhari smišljat će i pripremati super recepte. I za kraj, pronaći će najbolje načine kako iskoristiti hranu i smanjiti količinu hrane koju bacamo. Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, otkrijte dodatne ideje za škole i roditelje, te niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale.