Na poziv inicijative Mediterranean Women Chefs u Hrvatskoj je zadnjih dana boravila kolumbijska chefica Leonor Espinosa, dobitnica nagrade The World's Best Female Chef za 2022. godinu u izboru World's 50 Best Restaurants. Za sve koji prate gastro scenu to je gostovanje bilo izuzetno zanimljivo ali ono se pokazalo vrijednim pažnje i za širi regionalni poslovni krug, jer priča koju je u sklopu konferencije “Redefining Success” s okupljenima podijelila slavna chefica jedna je od onih koje potiču žene diljem svijeta bez obzira na profesiju.
Konferencija “Redefining Success” je na zanimljiv način pristupila temi kako žene na vodećim pozicijama mogu mijenjati društvo, temi o uspjehu i uspješnim ženama kako u gastronomiji tako i u drugim profesionalnim područjima, s namjerom da se priča o uspjehu približi bez ukazivanja isključivo na brojne realne probleme i izazove s kojima se na globalnom planu žene svakodnevno susreću. Svoje su priče s publikom podijelile chefica Leonor Espinoza, njezina kćerka i poslovni partner, Laura Hernández Espinosa, Selma Prodanović, potpredsjedica European Business Angel Network, Dajana Mrčela, CEO Saponije i Kandita, Katarina Kecko, partner i član uprave Audit Services KPMG Hrvatska te Danijela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum.
Gostovanje chefice je važno jer je Leonor Espinosa više od chefice, ona je i ključna figura u ponovnom rađanju kolumbijske gastronomske kulture. Prošle je godine restoran preselila na novu lokaciju te zacrtala novi smjer koji se temelji na konceptu "Ciclo Bioma" a kroz koji vodi na putovanje gastronomskom kulturom Kolumbije te ujedno predstavlja inovativni način korištenja tradicionalnih namirnica i začina. Zanimljivo je kako se pod istim krovom restorana nude dva koncepta - prostor u kojem kreativne menije razvija i poslužuje Leonor, te prostor u kojem njezina kćerka Laura Hernández Espinosa iste sastojke priprema u jednostavnijim kombinacijama uz posluživanje tradicionalnih pića i koktela koje sama razvija.
“Gastronomija je pokretač ekonomskog i društvenog razvoja, a kuhanje je alat za transformaciju“, s ponosom je istaknula Leonor Espinosa, čiji je društveni angažman i globalno potvrđen.
Prilikom dodjele nagrade The World's Best Female Chef za 2022. godinu, William Drew, direktor The World's 50 Best Restaurants, je izjavio: “Leonor Espinosa postala je ikonom generacije Latinske Amerike braneći biološku i kulturnu raznolikost svoje zemlje kao nitko drugi. Ona je samouka kuharica koja spaja kulinarske inovacije s opsežnim znanstvenim istraživanjima, posvećena otkrivanju novih znanja i podučavanju. Oduševljeni smo što njezin nevjerojatan rad možemo nagraditi ovom nagradom."
Chefica Espinoza i kćerka Laura, koja je i glavni sommelier restorana, glavna su snaga i neprofitne organizacije FunLeo, osnovane 2008., kroz koju djeluju te zajedno istražuju autohtone sastojke i tehnike što je ujedno i inspiracija za jelovnik restorana Leo. Kroz udrugu one intenzivno rade na edukaciji lokalnih ruralnih zajednica, čime aktivno podržavaju ekonomski razvoj ali i zdravlje tih zajednica. Na taj se način brinu i o očuvanju kulinarskih tradicija, a njihova se kuhinja zasniva isključivo na autohtonim namirnicama iz Kolumbije.
Priča koju je ispričala chefica Espinoza jedna je od onih koja potvrđuje kako je uspjeh potvrda rada, smjelosti i upornosti, a zanimljivo je za istaknuti kako je ona uz to što je chefica i ekonomistica te akademska slikarica, a za nju je hrana – umjetnost, ali i puno više od toga. U gastronomskom izričaju ona kroz svoju kuhinju primijenjuje pristup kakav je gajila i u umjetnosti - kroz istraživanje, promatranje i eksperimentiranje. Sve je to dio izuzetnog mozaika u kojem je svaki dio važan i s porukom, od odabira jela, prezentacije, tanjura koje izrađuju lokalni umjetnici do predanosti ideji promocije Kolumbije te poticanja žena iz zajednica diljem zemlje.
Osim sudjelovanja na konferenciji “Redefining Success” u zagrebačkom hotelu Esplanade chefica Espinosa bila je te večeri i domaćica ekskluzivne večere na kojoj su kuhale najbolje hrvatskih chefica, Ana Grgić Tomić, chefica Hotela Esplanade, Trofej Chef godine Gault&Millau Croatia 2022, Michelin Green Star, Vesna Miletić, chefica restorana Tač - Zagreb, Gault&Millau Croatia Trofej tradicijske kuhinje 2019, Michelin Bib Gourmand, Sandra Tahirović, chefica restorana Zora bila - Split, Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2020, 3 toke, Gabriela Filca, sous chef restorana Nebo - Hotel Hilton Costabella - Rijeka, 3 toques Gault&Millau Croatia, 1 Michelin*, a deserte pripremaju Mirjana Špoljar, slastičarka Hotela Esplanade i njezin tim. Koktel dobrodošlice pripremila je Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i potpredsjednica zaklade FunLeo. Cilj ove donatorske večere bio je prikupljanje sredstava za potporu za slanje mlade hrvatske talentirane chefice ili studentice kulinarstva na praksu u neki od vodećih svjetskih restorana.
Boravak u Hrvatskoj chefica Espinosa je kroz program inicijative Mediterranean Women Chefs u društvu najboljih hrvatskih chefica posvetila otkrivanju hrvatske gastronomije, te je se na simpatičan način osvrnula na posjet zagrebačkom Dolcu, uživala u restoranu Tač u kojem je Vesna Miletić, vlasnica i chefica restorana, predstavila najbolje od namirnica i jela vezanih uz hrvatske regije, zaustavila se na Plešivici te u duruštvu kćeri i domaćina uživale na Kvarneru gdje ih je s posebnom pažnjom u Plavom podrumu ugostila Danijela Kramarić. Zasigurno lijepo iskustvo koje će približiti doživljaj Hrvatske slavnoj chefici ali i široj zajednici u kojoj žene imaju nezaobilaznu ulogu.