Danas nam je na repertoaru dukkah, odnosno duka, egipatska mješavina začina koja savršeno paše uz salate, piletinu i ribu. Riječ je zapravo o mješavini grubo mljevenih začina, orašastih plodova i sjemenki a rezultat je jedan odvažan, orašast i slani miks koji može oživjeti razna jela. Osim toga, kad se dukkah pomiješa s malo dobrog maslinovog ulja dobije se i odličan dip u koji možemo umočiti hrskavi kruh ili tople lepinjice.

profimedia-0341586832.jpg
Profimedia 

Kao što smo rekli, potječe iz Egipta, a sam naziv dolazi od egipatske arapske riječi za "lupati" ili "zdrobiti", jer tako tako se mješavina i pravi. Naime, cijele začine, orašaste plodove, sjemenke i sol sitnimo u mužaru kako bi se postigla gruba, hrskava tekstura. Naravno, osim mužara, može se koristiti i multipraktik… Točan popis sastojaka može uvelike varirati, ovisno o receptu, jer se tradicionalno dukkah radi kod kuće, a ne kupuje već izmiješana. No, naravno da gotovu mješavinu možete naći u svim trgovinama sa začinima…

profimedia-0269149375.jpg
Profimedia 

Dukkah gotovo uvijek sadrži kumin, korijander, sjemenke komorača i sjemenke sezama, kao i jednu ili dvije vrste orašastih plodova poput kikirikija, lješnjaka, oraha ili pistacija. Ponekad ćete pronaći i druge biljke i začine poput kajenskog papra, sjemenki kima i sušene metvice.

Ta mješavina je predivno aromatična i duboko pikantnog i ugodno slanog okusa, s prženim i slatkim notama koje dolaze od orašastih plodova. Dio šarma je i njena jedinstvena tekstura, koja jelima daje finu hrskavost. Ne čudi stoga što se često koristi za izradu korice za piletinu ili ribu, ili što je se posipa po salatama, juhama, humusu i pečenom povrću. Također, mješavinu možete umiješati u obični grčki jogurt za brzi umak.

profimedia-0341489726.jpg
Profimedia 

Ako želite kod kuće sami napraviti ovaj aromatični miks, za osnovu verziju trebat će vam sljedeće:

1/2 šalice orašastih plodova
2 žlice sjemenki sezama
2 žličice sjemenki korijandera
2 žličice sjemenki kumina
2 žličice sjemenki komorača
velikodušan prstohvat soli

Priprema:

Izmiksajte sve u multipraktiku dok ne dobijete miks grube strukture.
Napomena: Neki recepti zahtijevaju tostiranje orašastih plodova, sjemenki i začina u suhoj tavi na srednjoj vatri na štednjaku prije miješanja, dok ih drugi ostavljaju sirove.