Volite kestene, pečene i kuhane, ali obožavate kesten pire? Dobrodošli u jesen, u doba u kojem se iskreno uživa u ovoj poslastici te desertima pripremljenim s omiljenim jesenskim pireom. Okus jeseni ali za mnoge i okus djetinjstva, kesten pire je moguće u odličnoj verziji pripremiti i kod kuće. Priprema nije zahtjevna, ali je važno u osnovni recept dodati malo strpljenja.

Ali podsjetimo se zašto je pitomi kesten jedna od najboljih jesenskih namirnica. Zanimljivo je kako je jestivi kesten po sastavu sličan smeđoj riži, te da je bogat izvor vitamina C što ga čini jedinim izvorom vitamina C među orašastim plodovima. Kesten je kalorijski snažna namirnica.

A kako pripremiti kesten pire?

Sastojci (za 4 osobe):
400 g očišćenih kestena
80 g šećera
40 ml bijelog ruma
10 ml arome vanilije

Priprema:

Za početak ispecite kestene u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, ogulite ih i očistite. Pripremite sirup tako da u loncu na umjerenoj vatri uz stalno miješanje otopite šećer uz dodatak malo vode. Pripremljeni sirup odložite te dodajte rum, dobro promiješajte te ostavite da se ohladi. Usitnjeni kesten stavite u posudu, malo po malo dodavajte slatki sirup uz stalno miješanje te dodatajte vaniliju. Smjesu kratko blendajte u blenderu. Po želji protisnite kroz pasirku kako bi dobili retro kesten pire u obliku rezanaca ili jednostavno kremasti pire rasporedite u zdjelice.

Za one slatkog zuba umutite slatko vrhnje u šlag te dodajte na kesten pire. Ujedno s ovako pripremljenim kesten pireom u prilici ste pripremiti odlične kesenske kesten poslastice, od torte i kolača do odličnih namaza.