Priče o hrani neraskidivo su vezane uz priče o No Food Waste promišljanjima i djelovanju. Održivost, briga za prirodu ali i kvalitetniji svakodnevni život svakoga od nas započinje upravo u našim domovima. A velike promjene su moguće jedino kroz male svakodnevne korake pa je vrijedno primjerom pokazati kako samostalno možemo doprinjeti ne bacanju hrane, velikom globalnom problemu. Na listi namirnica koje se često bacaju te problem bacanja hrane čine još problematičnijim je i povrće, a ostaci od povrća, posebno u našim domovima, oni su koji se mogu iskoristiti za pripremu kvalitetnih obroka.
Danas govorimo o brokuli, jednoj od najzdravijih namirica na svijetu koja svojim nutrijentima djeluje blagotvorno na zdravlje organizma. Korištenjem ne samo cvjetova brokule već i stabljike brinemo kako za pripremu hranjivih obroka, vlastiti zdravlje te smanjenje količine otpada u našim domovima. Stabljika brokule je izvor vlakana koji su od velike važnosti u našem probavnom sustavu a primjer za korištenje su jednostavni.
Pa tako stabljiku brokule iskoristite za pripremupovrtnog temeljca zajedno sa svim ostalim povrtnim ostacima. Ukoliko stabljiku želite i pojesti važno je odstraniti vanjski tvrđi dio te u juhi ili varivu kuhati unutarnji, mekši dio. Taj se dio može pripremiti i pečenjem u pećnici zajedno s ostalim korjenastim povrćem. Stabljika brokule je odličan dodatak salatama, dovoljno je naribati te iskoristiti za pripremu salate s mrkvom, kupusom, celerom, sve začinjeno s preljevom po želji.
Tjestenina s brokulom i vrhnjem
Sastojci:
500 g cvjetova i stabljike brokule
2 češnja češnjaka
Sok i korica limuna
120 ml slatkog vrhnja (35% mm)
50 g parmezana
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputstvima na pakiranju. Za to vrijeme zagrijte maslinovo ulje na tavici. Dodajte cvjetove i sitno nasjeckane komadiće stabljike brokule i kratko pržite dok ne puste tekućinu i poprime malo boje, otprilike pet minuta. Umiješajte sitno nasjeckani češnjak, koricu i sok jednog limuna pa još kratko držite na vatri. Ulijte slatko vrhnje i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, pričekajte da proključa pa maknite s vatre. Na kraju umiješajte parmezan i ocijeđenu tjesteninu. Dobro promiješajte, začinite soli i paprom po ukusu pa poslužite.