Važnost pokreta ne bacanja hrane gradi se kroz edukaciju te praktične primjere koje svatko od nas može primjeniti u vlastitom domaćinstvu. A ti su primjer često i recepti kako od ostataka hrane pripremiti nove ukusne obroke. Zato je recept koji donosimo posebno zanimljiv jer osim što nas podučava kako pripremiti ukusni desert ukazuje i kako iskoristiti višak kruha na jednostavan i tako ukusan način.
Upravo je kruh kao namirnca zvijezda knjige “Bread Is Gold” čiji je autor Massimo Bottura, jedan od najboljih chefova današnjice. Knjiga je skup recepata od više od 150 recepata koje su pripremili četrdesetpetorica svjetski slavnih chefova, među kojima su Daniel Humm, Mario Batali, Rene Redzepi, Alain Ducasse, Joan Roca, Enrique Olvera, Ferran & Albert Adria i Virgilio Martinez, kroz koje se ukazuje kako kruh te ostaci od kruha mogu biti odlična baza za pripremu raznih obroka.
Ima li bolji način od razveseliti obitelj i prijatelje od pripreme ukusnog slatkog složenca od ostataka kruha u prohladnim jesenskim danima? Donosimo recept.
Zapečeni složenac od kruha s grožđicama
Sastojci:
6 kriški starog kruha
2 žlice maslac
80 g grožđica
450 ml mlijeka
100 g šećera
4 jaja
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dublju posudu za pečenje obložite masnim papirom. Kruh narežite na manje komade i stavite u posudu pa ga prelijte rastopljenim maslacem. Pjenjačom umutite mlijeko, šećer, jaja, cimet i ekstrakt vanilije. Prelijte kruh smjesom od jaja, pospite grožđicama pa pustite da kratko odstoji kako bi se kruh natopio. Pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 40 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i po želji pospite komadićima čokolade. Pustite da složenac kratko odstoji pa narežite na kocke. Poslužite toplo!
Savjet više - osim grožđica dobrodošle su i bursnic te ostalo suho voće. Po želj u smjesu dodajte i svježu jabuku narezanu na komadiće.