Priča o chefu Mauru Colagrecu je snažno povezana s pričom o Mirazuru, jednim od najboljih svjetskih restorana, ovjenčanom s tri Michelinove zvjezdice te titulom najboljeg restorana na svijetu prema izboru The World's 50 Best Restaurants za 2019. godinu. Mjesto je to na čijoj adresi gosti iz sezone u sezonu imaju priliku doživjeti jedinstveno iskustvo. Jer kako i sam chef Colagreco ističe, u Mirazuru je moguće doživjeti svojevrsno senzoričko putovanje, ono na kojem gost otkriva filozofiju jelovnika, koji oblikuje chef na temelju svog bliskog odnosa s prirodom.

Mauro Colagreco
Profimedia 

Ali ono što je u doživljaju ovog chefa važno za istaknuti je da njegov rad izlazi i izvan okvira Mirazura, kako kroz rad njegovih drugih restorana tako i kroz rad s lokalnim zajednicama, rad u impresivnim Mirazurovim vrtovima koji su dio mreže Maison des Semences Paysannes koja podržava i okuplja 60 posto poljoprivrednika i uzgajivača iz okolice Nice, ali i Italije. Osim brige o prikupljanju visoko kvalitetnog sjemena, ta mreža vodi računa o raznolikosti biljnog svijeta i prikuplja znanja o svijetu gljivica i mikroorganizama te stalnim prenošenjem know-how znanja pridonosi očuvanju biološke raznolikosti. Predanost chefa Colagreca prelazi kopnene granice jer on je, u želji za pronalaženjem održivih rješenja, pokrenuo i suradnju s Oceanografskim muzejom Monaka te tako stavio fokus i na važnost morske raznolikosti i održivosti.

Chef Mauro Colagreco Mirazur
Profimedia 

Važno je napomenuti da je upravo restoran Mirazur prvi svjetski restoran s plastic free certifikatom, a Mauro i Julia Colagreco globalni su ambasadori inicijative Plastic Free Certification što je dio mozaika koji ovog chefa čini izuzetno važnim i na globalnom planu. To najbolje potvrđuje i vijest kako je upravo ovaj chef proglašen novim UNESCO Goodwill Ambassador, ambasadorom dobre volje. Na imenovanju ovog chefa kao ambasadora biološke raznolikosti radilo se zadnje dvije godine, od trenutka kada je Colagreco pokrenuo suradnju s UNESCO-m vezano uz projekt od izuzetne važnosti – očuvanje biosfere kroz praktične formate, pokretanje farme te rad kroz segmente poljoprivrede, gastronomije i edukacije.

Chef Colagreco je 99. UNESCO-ov ambasador dobre volje ali prvi chef koji je ponio ovu titulu. Na ovoj poziciji ostaje dvije godine a svojim će velikim praktičnim iskustvom zasigurno doprinjeti programu koji je UNESCO pokrenuo još 1971. godine pod nazivom “Čovjek i biosfera”.