Na drugoj u seriji bitaka hrvatskih chefova koje se održavaju u bistrou Sherry’s Wines & Bites, borili su se u nedjelju Marko Alilović, koji je na mjesto novog glavnog chefa Sherry’sa u Zagreb stigao iz uglednog Boškinca na Pagu i Ante Udovičić, glavni chef splitskog restorana Paradigma koja ove srijede otvara svoju pop-up verziju u Zagrebu u Vlaškoj ulici.

Chefovi u nabavci namirnica uoči dvoboja Za ovu dvojicu mladih i talentiranih Chefova koji su se školovali po slavnim svjetskim kulinaraskim institutima (Le Cordon Bleu, Paul Bocuse), mnogi tvrde da su među najtalentiranijim mladim Chefovima u Hrvatskoj. Nisu lagali! Njihova su jela okusno duboko promišljena, a tehnički zahtjevna i sofisticirana. Evidentno različiti u stilu i izričaju, ova dva chefa ostavljaju svoje misli, ljubav i dušu na svojim tanjurima, a njihovi oku neodoljivi tanjuri, oborili su goste Sherry’sa s nogu. Kako je tekao dan dvoboja…  Nakon što su obavili šoping na Dolcu gdje je Marko kao chef izazivač odabrao glavne sastojke za 4 jela s kojima se morao “snaći” i Ante, slijedila je intenzivna priprema i kuhanje koje kod ovih kuhara podrazumijeva najmodernije kuharske tehnike. Glavni sastojci koje je Marko odabrao za 4 jela bili su jaje, teleće brizle, carsko meso i mak. Od 16h počeli su stizati prvi gosti, a pravu rapsodiju za nepce doživjelo je čak 70-ak gostiju koji su do ponoći prošli kroz Sherry’s i davali ocjene jelima koja su izlazila pred njih. Tko je pobijedio…  Mada smo čuli komentare nekih gostiju za Antina jela koji su uključivali epitete poput Michelinovih zvjezdica, ukupna pobjeda pripala je Marku čiji su elegantni i sofisticirani okusi koje sljubljuje u svojim jelima za nijansu više pridobili goste Sherry’sa.
Pobjednik dvoboja Što su dečki kuhali…    Jaje ANTE: dehidrirani vacherin, ragu od šumskih gljiva, sifon hollandaisse MARKO: Pjena od bjelanjaka s divljim timjanom, hollandaise potočarka, svinjska mast s koprom Brizla ANTE: panna cotta od poriluka, hrskavi juliene od poriluka, coulis od cikle, sous vide brizle MARKO: teleća brizla s glaziranim keljom i mrkvom, teleći jus Pork belly ANTE: sous vide 18h svinjska potrbušina, topla krema od krvavice, fluid gel od ljubičastog kupusa, coulis od žute paprike, demi-glace 48h, dehidrirana koža MARKO: sous vide svinjska potrbušina, krema od krumpira s vanilijom, crumble od pileće kožice s ljutom paprikom, svinjski jus Mak ANTE: ganache od maka, čoko crumble, domaći sorbetto od divljeg šipka, tuile od karamele i kakaa MARKO: krema od maka, jabuke u karamelu, lisnato tijesto   Foto: Jurica Kos

Story 3979